Historisk vecka avslutades vid Skedvis hembygdsgård

Besökarna bjöds på traditionell sillklämma. Foto: Emely Bakken
Textstorlek:

Historiska veckan i Säter inleddes med Säterstampen och avslutades vid Stora Skedvis hembygdsgård.

Isabelle Fallsack, vikarierande kultursekreterare, Säters kommun, säger att veckan växer. Årets upplaga gick bra och veckan var lika uppskattad som vanligt.

Syfte är att visa på Säters rika kulturutbud och att synliggöra kommunens kultur- och naturmiljöer samtidigt som man förmedlar säterbygdens historia. Det anordnades välbesökta stadsvandringar och konserter. Att veckan gick bra vittnar om det stora intresse som allmänheten har för histora, menar Fallsack. Det är Kulturföreningen Säterstampen, Säters hembygdsförening och Säters kommun som arrangerade veckan.

Men det var inte bara i Säters tätort som det hände saker. Veckan har utvecklats och brett ut sig. Nytt för i år var att även Stora Skedvi stod värd för ett flertal programpunkter. Veckan avslutades vid Stora Skedvis hembygdsgård, där sill, färskpotatis och tunnbröd, en traditionsenlig sillklämma, serverades. Trubaduren spelade Ted Gärdestads, Himlen är oskyldigt blå, och besökarna minglade mellan byggnaderna. Dalabygden sprang som hastigast på en av dem, Ulrika från en dalaort. Hon vill gärna säga ett och annat men vill inte vara med på bild. Hon sa så här om evenemanget: För en historieintresserad person som jag är denna vecka en av årets höjdpunkter. Ulrika berättar att hon följt avslutningsdagens program.

Tidigare i veckan besökte hon även Mentalvårdsmuseet. Att se hur människor med psykisk ohälsa en gång i tiden har vårdats är intressant, menar hon. Säter är känd för sin gamla trästad, som är en av Sveriges bäst bevarade. Under Säterstampen fanns möjlighet att titta in hos gårdsägarnas innergårdar. I redskapsmuséet står Elvi Johansson och Sixten Hansson, syskonen som delar ett intresse för antikt och bygdehistoria.

– Alla släktingar på mammas sida kommer från Stora Skedvi, berättar Elvi.

Hon håller med Sixten när han säger att det är viktigt med tillhörighet. Därför uppskattar de veckan. Elvi är äldre än Sixten. Syftet med besöket är att visa Sixten deras ursprung. Kristoffer Olerås, ordförande för hembygdsföreningen, menar att folk vill lära mer om sin tillhörighet. Många söker sina rötter och flyttar tillbaka till orten, lite som ett identitetssökande. Därtill är många intresserade av släktforskning.

– En föryngring sker i styrelsen. Till skillnad från hur det kan se ut i andra styrelser, däribland Hedemora gammelgårds, står det till och med folk i kö för att få vara med. Det är lite ovanligt, säger Olerås.

Han berättade hur man utvecklar hembygdsgården. Byggnader ska renoveras och så kallade QR-koder, till syfte att informera om byggnaderna med hjälp av modern teknik, ska installeras. Att arbete sker ideellt.

Emely Bakken