Fler nummer i Revy-SM

Här på Maximteatern i Borlänge övar sig ett gäng inför tävlingarna. Foto: Mats Lindström
Textstorlek:

Revy-SM förnyades i år med lunchföreställningar men det var färre revyer som deltog.
Trots tappet kom det in fler sketcher, dansnummer och sånger än normalt.

Kicki har inte någon direkt förklaring till varför det är färre revyer som ställde upp i år än tidigare.

Men hennes idé lutar åt att årets skottår delvis kan ligga bakom.

– Jag är inte säker men då lärare och elever brukar vara med och spela revy kan förskjutningen
i skolåret ha haft en viss inverkan, säger hon.

Revy har anor från mitten av 1800-talet och består av en blandning av sång, musik, dans, sketch och monolog. Sverige sägs ha en av de starkaste revytraditionerna i världen och ligger nu på runt 3 035 revyer.

Hur många revyer Dalarna har är lite osäkert, men Kicki tror att det kan finnas runt ett tiotal med varierande aktivitet.

Lokalrevyernas samarbetsorganisation, Riksförbundet lokalrevyer i Sverige, har nu årligen i 35 år arrangerat Revy-SM.

Tävlingsklasserna är Sång och musik, dans och rytm, sketch och lokalt nummer. Vidare delas författarepriset Povels penna, Karl Gerhard-hatten samt Parnevikstipendiet ut.

I år var det Borlängerevyn som höll i trådarna för Revy-SM och det var Maximteatern i Borlänge som tog emot Sveriges alla revymakare och publik. Kicki Bergsten var årets producent och Hans Westlund konferencier. Båda är aktiva i Borlängerevyn och tycker detta med amatörteater är något alldeles extra roligt.

– Det är kreativt och både aktörer och publik har kul, säger de.

Nytt för i år var lunchföreställningarna och Revyresan som var tänkt att locka fler besökare. Att det var färre revyer som ställde upp i år märktes inte på innehållet. Det kom in fler bidrag än det brukar, vilket Kicki tror kan hänga ihop med att flera mindre revyer producerar ganska många nummer.

Kicki och Hans berättar att revy i all sin enkelhet ger sig gärna i kast med samhällsdebatten, främst lokalt men också globalt. Aktuella samhällsföreteelser och politik behandlas med satir och humor, och politiker och andra ledare kan få en känga där bak, fast då med glimten i ögat. Det kan ofta betyda att sketchen och aktörerna kan vara en aning taskiga fast på ett snällt vis.

Efter succéerna med Glada Hudik-teatern, som består av en teatergrupp med utvecklingsstörda och normalstörda som de själva beskriver sig, ville inte Borlängerevyn vara sämre.

Under året har man därför jobbat med ungdomar och vuxna från gymnasiesärskolan med bra resultat. Också många ungdomar med intresse för dans dras gärna till revyerna och får på så vis smak för det sceniska.

När det på många håll i Sveriges avlånga land dras ner på föreningslivet på grund av att det kollektiva ofta får stryka på foten för ett mer individuellt levnadsätt, är frågan om Revysverige känner av samma vibrationer.

Kicki och Hans, som har varit med ett tag känner ingen oro för att revytraditionen är på väg att dö ut. Mixen av gammal och ung får det att känns nytt och fräscht menar de.

– Med tanke på att det ändå är ganska många som på olika vis dras till någon form av scen och uppträdande känns det bra.