Fler män skadar sig

Maritha Gunnarssons stora intresse är renovering av hus men hon känner till riskerna. Foto: Gabriel Tjulander
Textstorlek:

Var tredje hemmafixare skadar sig i samband med hemmafixandet. Det visar en undersökning från Sifo och det är fler män än kvinnor som skadar sig.

– Det finns förutfattade meningar om att män ska vara händiga, säger Maritha Gunnarsson, flitig hemmafixare.

Hemma hos Maritha Gunnarsson och hennes sambo Fredrik Jansson i Hedemora luktar det linoljefärg och renoveringen är
i fullgång. I köket är det kala väggar och golvet fylls av sågspån och bortrivna plankor.

Det här är något som Maritha och Fredrik brinner för, att tillsammans få renovera och omvandla något fult till något fint. År 1999 köpte de huset som de nu renoverar. Deras vilja är att återställa huset till en liknande stil som det hade när det byggdes.

– Det är något speciellt med att få göra det tillsammans, säger Maritha.

Sifo har intervjuat 1 002 personer om skador i samband med hemmafixand. Det visade sig att var tredje person skadar sig i utförandet av exempelvis renovering, trädgårdsarbete eller liknande. Majoriteten av skadorna drabbar männen.

Maritha ställer frågan hur många kvinnor är det egentligen som renoverar i jämförelse med män. Nu är det inte bara renovering som tas upp utan hemmafix – som kan innefatta många olika sysslor.

Men anledningen till att det är fler män som skadar sig tror Maritha grundar sig i vilken del av renoveringen som män och kvinnor utför.

– Jag tror att männen ofta gör de tyngre delarna av renoveringen. Dels för att mannen i vissa fall är starkare än kvinnan och som jag sa tidigare så finns en förutfattad mening om att manen ska göra grovgörat.

När Maritha och Fredrik renoverar är de noga med att göra det tillsammans, något de båda tycker är viktigt. Maritha menar att även om de gör olika delar av renoveringen så behöver det inte vara något dåligt så länge båda är överens och tycker att det funkar.

– Det blir ofta Fredrik som får göra det lite tyngre jobbet för det går fortare när han gör det. Men skulle jag väldigt gärna vilja göra det så skulle det inte vara några problem, säger hon.

Maritha har märkt hur vissa par nästan lägger ned mer jobb på att fördela renoverings-sysslorna jämställt än vad de gör på renoveringen.

– Man ska inte värdera vad och hur mycket ens partner gör i samband med en renovering. För även om den ena borrar, sågar och spikar medan den andra ser efter barnen så är det också en del i projektet, säger Maritha.

Visst har Maritha och Fredrik gjort illa sig lite då och då i sin kärlek renoveringen. Men det är svårt att säga vem av dem som skadat sig mest.

– Jag minns en gång då jag skulle kliva upp på en bänk för att nå bättre och bänkskivan sprack så jag föll bakåt, det är ett exem       pel på hur man inte ska göra som hemmafixare.

Men Maritha understryker också att du inte ska var för rädd att pröva.

Det viktigaste innan du börjar renovera är att läsa på och fråga kunniga människor om råd.

– Om det är första gången du renoverar kan du överlåta den större delen av renoveringen till hantverkare. Men måla det kan alla göra och kom ihåg att fråga i butiken hur du ska använda färgen, säger Maritha och tillägger ett stista tips.

– Boka upp elektriker och rörmokare långt i förväg för det är sällan de har tid att komma samma dag som du ringer och då får du vänta med renoveringsstarten.

Så undviker du skador 

  • Om du ska använda en stege bör du vara noga med att den står på ett hårt underlag. För att undvika att den sjunker ned i marken och förlorar sitt stöd upptill.
  • Använd stegar iställe för stolar.
  • Snåla inte med ställning som du till exempel ska måla om fasaden eller jobba på höga höjder.
  • Är du en ovan renoverare bör du anlita en elektriker som kan ta bort störmmen innan du börjar renovera.
  • Städa medan du river för att minimera snubbelrisk och vassa föremål.

Gabriel Tjulander