Fem dagar i veckan gör hans jaktinstinkter bättre

På tävlingsområdet rådde hjälmtvång. Foto: Emely Bakken
Textstorlek:

Hans-Olof Hansson är en lite ovanlig 15-åring. När andra tonåringar spelar dataspel och jagar Pockemon, tävlar han med sitt egentillverkade plan.

Orsa stod som värd när EM i den relativt okända modellflygsporten Aitcombat arrangerades vid flygfältet i Tallhed. Sporten är inte bara ny för Orsa utan för hela Sverige. Aircombat betyder luftstrid och är en elittävlingsgren inom Sveriges modellflygförbundet. Maria Hansson lägger mycket tid till att göra sporten känd.

– Hans-Olof Hansson är min grabb. Det är andra året han tävlar, säger hon.

Hans-Olof håller på med de sista förberedelserna innan hans plan ska lyfta.

Maria berättar stolt om sonens framgångar. Det speciella är att han tävlar tillsammans med dem som har tävlat i 15 år. Hans-Olof ligger på andra plats i Svenska cuppen. Hans-Olof nickar instämande när hon säger att sporten är svår.

Det krävs pression, fokus och målmedvetenhet. Man måste veta var man har sitt plan samtidigt som man måste hålla koll på konkurrenternas. Maria förklarar konceptet. Flygplanen ska vara identiska och skalenligt stämma överrens med plan från första- och andra världskriget. Bakom planen fäster man en tolv meter lång serpentin. Det går ut på att klippa av motståndarens serpentin och samla på sig så många som möjligt. Inom tävlingsområdet råder hjälmtvång. Hans-Olof berättar att det ligger mycket träning bakom hans framgång. Han lägger minst fem dagar i veckan på sporten. Han avslöjar sin strategi: Aggressiv och bra på att jaga.

Hans egentillverkade plan står på laddning. En IL-2 Sturmovick, ett ryskt attackplan från andra världskriget. En ganska enkel konstruktion, berättar han.

Det var inte givet att tävlingen hölls i Orsa. Egentligen ville förbundet att den skulle hållas längre ner i Sverige för att korta resvägen för övriga europeiska deltagare. Men på grund av nyslådd och redan uppbokade fält var detta inte möjligt.

Maria Hansson tror att detta betyder mycket för Orsa. Under invigningen spelade elever från Orsa musikskola. Det kom inte många besökare, men Orsa kommunalråd, iklädd dräkt, var där. Maria har kunnat konstatera att sporten ännu inte är någon publikdragare.

Emely Bakken