En hundraårig tradition är nu på väg ner i en trälåda

Handförpackade trälådor. Men Christian är beredd att jobba för sin idé. Foto: Emely Bakken
Textstorlek:

Som vedhanteringen ser ut idag har den sett ut i 100 år. Detta vill nu uppfinnaren Christian Niemiaho ändra på. Han har utvecklat vad han kallar nästa generations vedhantering.

I ett år har han förberett sig inför företagsstarten. Skatter och moms har studerats. Men nu känner han sig redo.

På en industrifastighet i Romme, Borlänge, ligger en vedhög. Intill står Christian med en egendesignad trälåda. Han stampar på den för att illustrera. Lådan faller i bitar och han håller upp delarna.

– Jag tar vara på returmaterial i form av gamla engångspallar. Dom blir till lådor som omsluter väl paketerad ved. Inga spikar, vilket gör att allt går att elda, säger han.

Christian intresserar sig för förnyelsebar energi. Att det blev ved var en slump, menar han. Han bor i Borlänge tillsammans med sin sambo, sina två katter och en kanin. Hans motto har alltid varit att man inte ska vara rädd att misslyckas. Intresset för entreprenörskap har han fått från sina föräldrar som var uppfinnare och väldigt energiintresserade.

Men att starta eget är något som han sedan länge varit tveksam till, då han på nära håll sett hur mycket arbete detta kan innebära. Mycket arbete utan att dra in en krona är risken man får ta, har han kunnat konstatera.

– Men jag tänkte, nu eller aldrig. Sen startade jag, berättar han.

Han har länge velat göra något för miljön och försöker tänka så ekologiskt som möjligt. Vi borde bli bättre på att ta vara på skogens resurser, tycker han. Dessutom är det viktigt att sammarbeta med lokala aktörer. Han berättar om tillverkningsprocessen.

Meningen är att han ska snabbtorka veden. Då bränns alla mögelsporer ihjäl. Fler ska slippa byta värmekälla, tycker han och menar att vedeldning är en av de bästa uppvärmningskällorna. Framförallt om man har ett gammalt trähus. Dessa hus har en murstock. Tanken är att den ska hållas varm för att skona vinden för fukt.

– Det är många som är snabba i bytet till bergvärme eller jordvärme. Trots bytet får de ändå stödelda för att hålla fukten borta. Då förstår jag inte vinsten med att installerar en dyr panna. Visst, vedeldning innebär lite mer jobb, säger han.

Du ska både tillverka lådan och handpacka den. Blir det inte mycket jobb?

– Jo, det blir mycket packande, konstaterar han.

Kommande vinter blir avgörande. Då ser han om idén håller. Han är nu spänd på resultatet.

Men förutom att det ska bli kul att se resultatet av allt arbete så finns det en sak som oroar Christian. Privatförsäljare slopar momsen och skattar inte för vinsten. För att konkurrera med dessa måste han hitta en effektivitet i produktionen. Detta är ett känt problem i den svenska vedbranschen, berättar han.

Att produkten blir dyrare än konkurrenternas stämmer till viss del. När man packar i stora säckar kommer det mycket skräp med. Men när Christian packar lådorna för hand tar han bara med det bästa. Överblivet skräp eldas i en stor värmekanon som värmer upp lokalen, berättar han.

På frågan vad han gjort för investeringar svarar han att han lagt sitt livs besparing på att utveckla produkten. Men han räknar med att få tillbaka dem.

Dock är branschen inget man täljer guld av. Det handlar om blod, svett och tårar, menar han. Kommer du bli rik på det här?

– Nej, det tror jag inte. Jag startar eget för att få mer frihet att ta mina egna beslut. I hela mitt liv har jag arbetat inom industrin.

Då var det ingen som tackade mig när jag stod och stressade för att allt skulle bli klart i tid. Nu jobbar jag dubbelt så mycket än tidigare. Men jag jobbar åt mig själv. Dessutom hoppas jag kunna skapa nya arbetstillfällen, säger han.

Namnet Smart Ved syftar till att skapa intresse. Folk undrar vad det är för något. När han får frågan så vet han att han lyckats.

Inför företagsstarten – Christian tipsar: 

Skapa ett nätverk. Men berätta inte för mycket, risken finns att någon själ din idé.
Var ärlig mot dig själv och tänk realistiskt.
Gör marknadsundersökningar.
Se till att ha pengar till alla fasta utgifter så det räcker ett helt år efter starten.
Kolla upp alla bidrag som kan sökas, såsom starta eget bidrag och utvecklingsbidrag.

Emely Bakken