”Det är en av Europas största kamerabutiker”

Lars Lindberg är inte säker på hur många kameror han har men han gissar på cirka 10 000 stycken. Foto: Gabriel Tjulander
Textstorlek:

London, Tokyo, Wien och Paris. Det är några av platserna som omnämns i listan över ställen där du kan hitta ”världens läckraste” fotoaffärer. Men tittar man lite närmare så är det en plats som sticker ut lite extra. 

Det var magasinet Digital Foto som sammanställde listan över världens läckraste kamerabutiker, där L-Foto i Vansbro fick dela plats med butiker i städer som London, New York och Tokyo, med flera.

Lars Lindberg är grundaren av L-Foto och har drivit butiken i 40 år. Men den är inte den lättaste att hitta dit, för den ligger diskret belägen inne i ett radhusområde helt utan skyltfönster.

Det enda tecknet på att det är en affär är den lilla skylten intill dörren.

– Det här är en av Europas största samling av kameror, säger Lars.

Lars Lindberg har alltid haft ett stort intresse för kameror och fotografering. Han fick sin första kamera av sina föräldrar när han var tio år. En Voigtländer, tysk analog kamera.

Det var han och en skolkamrat som delade fotointresset och det dröjde inte länge förrän de började framkalla egna bilder i källaren.

– Det roligaste med fotograferingen var att framkalla. Att få se hur bilden växte fram mitt framför ögonen på en, berättar Lars.

År 1963 deltog Lars i en fototävling som arangerades i samband lanseringen av filmen om Nils Holgersson. Ftävlingen hölls i Stockholm och Lars hamnade på andra plats med en bild som hette Midsommar Twist.

Bilden föreställde ett par som dansade twist på dansbanan i Sunnansjö.

– Då blev jag bjuden på middag på Berns salonger och fick mot ta en prischeck på 780 kronor av filmens regisör Kenne Fant.

Sedan dess har fotointresset levt kvar hos Lars och vid 14 års ålder tjänade Lars ihop till sin första digitalkamera, den kostade 805 kronor.

I dag tror Lars att han har ungefär 10 000 kameror. Väggarna täcks av kameror från golv till tak och man måste se efter var man sätter fötterna för det är lätt att snubbla över stativ eller någon annan kamerapryl.

Det mest som Lars säljer är begagnade kameror.

– Jag kunde inte tänka mig att den gamla polaroidkameran skulle komma tillbaka men det är faktiskt många som är ute efter en sådan i dag, säger Lars.

Många av Lars kunderna drar sig inte för att resa långväga för att ta sig en titt på hans gedigna samling.

– Jag minns en norrman som hade tagit flyget från Oslo till Stockholm och sedan tåget därifrån till Vansbro, säger Lars och skrattar till.

Lars började jobba som fotograf i Vansbro 1975 och innan det hade han arbetat som lärare.

Det hela började med att han fotograferade sina barn och när folk fick se bilderna började de ställa sig i kö för att bli fotograferade.

Ett år efter det startade Lars även upp sin kamerabutik och han beskriver det som att kamerasamlingen har växt av sig själv.

– Jag har aldrig tagit något lån för att investera i butiken. Det har liksom rullat på av sig själv, ibland kommer det folk och ger bort gamla objektiv och projektorer som de inte vill ha längre, säger Lars.

Men det är inte bara kamerafantaster som har intresserat sig för Lars butik.

När Millennium-triologin av Stieg Larsson skulle spelas in blev Lars kontaktad då de behövde tidstypiska kameror som rekvisita.

Fråga om vad som ska hända när Lars inte längre kan driva affären tycks skava lite hos honom.

För vad ska hända med alla kameror?

– Det får vi se då, jag får väl försöka skänka dem till något museum kanske, säger Lars.

Men än så länge har han inga tankar på att lägga ned verksamheten.

Gabriel Tjulander