Bok bästa loppisfyndet i sommar

Textstorlek:

Sommartid är loppistid. Mitt bästa loppisfynd i år är en bok jag aldrig läst. Men jag hade sett filmen. 1945 hade den spelats in och blivit en av de största barnfilmssuccéerna genom tiderna och en av de största snyftarna, enligt Svenska Filminstitutet. Jag blev tårögd av minnet ännu sjuttio år senare: Barnen från Frostmofjället.

Minns ni de sju barnen som var tvungna att gå ifrån sin gråa lilla stuga sedan deras far och mor dött i armod och svält. Annars skulle de ha blivit bortauktionerade på socknen. Yngsta syskonet var knappt två år och kunde inte tala rent.

Äldste pojken Anders var tolv. Ante kallades han och tog ansvaret för färden nedåt landet.
Men räddningen för dem blev geten, Gullspira. Hon gav dem mat och värme, när de funnit natthärbärge under någon tät gran. Det var en farofylld färd. De råkade ut för elaka människor som knivskar geten och skulle mörda barnen. De höll på att drunkna när de försökte komma i trygghet. Men de kom till snälla människor som tog hand om dem.

Men är det inte samma sak som sker i dag. Fast Frostmofjället kanske ligger i Afghanistan.

Vad har dessa ensamma barnflyktingar som kommit hit fått vara med om? Jag minns ännu hatet mot dem som kom hit för 25 – 30 år sedan. Vi var tvungna att gömma dem för att de inte skulle skickas tillbaka till en säker död. Stundom nerdrogade och fastsurrade i rullstol. Jo, jag har varit med om det.

Men just den personen kunde mirakulöst fly från sina fångvaktare och ta sig tillbaka. Skaffa jobb. Bilda familj. Vilka människoöden.

Som pojken som bar på minnet då ha stod på en balkong med sin mormor. Plötsligt fick hon huvudet avskjutet och det rullade ner på cementgolvet. Han driver nu en framgångsrik restaurangrörelse.

Det skulle vara intressant att höra om dagens flyktingbarn skulle kunna identifiera sig med barnen från Frostmofjället.

Jag tror det skulle vara bra för både dem och oss att läsa denna bok tillsammans. Författarinnan Laura Fitinghof hade redan 1885 skrivit den första moderna barnboken i vårt land. Det var boken, En liten värld bland fjällen.

Den har karaktäriserats som en sorts norrländsk Alla vi barn i Bullerbyn. Tjugo år senare 1907 kom dess allvarliga uppföljare ut, Barnen från Frostmofjället. Boken är på sitt sätt mer gripande än filmen.

I boken förstår vi vilken stor roll religionen spelade för barnen, liksom för våra nutida flyktingbarn.

För Ante och hans syskon var bönen och psalmsången något som bar dem igenom.

Det var viktigare för barnen att få komma till goda människor än till välbärgade. Det gällde inte bara att få något att leva av, utan något att leva för.

Det har denna bok givit mig och därför vill jag lyfta fram den som mitt bästa loppisfynd nu i sommar.

All välsignelse önskar dig

+ I boken förstår vi vilken stor roll religionen spelade för barnen

– Annars skulle de ha blivit bortauktionerade på socknen

Birger Sjungargård