25 procentig minskning av tropikfåglar i Falunäten

Många ungdomar lär upp sig att bli ringmärkare vid Kyrkbytjärn. Här Grim Skog med en ung rödhake som håller på att få vuxendräkt och bli helt röd på hakan. Foto: Gittan Mattson
Textstorlek:

​Enligt ringmärkare Gittan Mattson i Falun är årets ringmärkning den sämsta sedan 1990-talet. Hon vet inte varför fåglarna uteblir, men hon tror att den globala värmen och svåra torkan ligger bakom.

Vad har egentligen en liten fågel som flyger över halva klotet med oss att göra här uppe i den kalla Norden? Inte mycket kan man tycka.

Men enligt fågelentusiasten och ringmärkaren Gittan Mattson bär törnsågare och blåhakar med flera på värdefull information som bland annat berättar om hur värmen och torkan påverkar livet på jorden.

Enligt meteorologer blir år 2016 ett av de varmaste och torraste som har uppmätts. När djur överhuvudtaget känner av och reagerar på klimatsvängningar, tror Gittan och hennes kompisar att torkan i Afrika kan ligga bakom det stora tappet av småfåglar.

– Vi är inte säkra. Det kan vara en tillfällig dipp. Men med ett tapp på 25 procent och att många av våra tropikfåglar håller till i varma områden med svår torka, påverkar det häckningarna och antalet ungar som överlever, säger hon.

Platsen är Kyrkbytjärn i Vika i Falu kommun. Även i Orsa kommun ringmärks fåglar. Gittan berättar att det krävs licens för uppdraget och att statistik som fågelklubbarna samlar in används vid forskning för att studera orienteringsförmåga, fågelsjukdomar, virus, reproduktion, beteenden och överlevnad. När naturen utsätts för ständiga förändringar är ringmärkningens huvudsyfte att ha koll på världens miljö. Metoden sägs vara en av de effektivaste för att upptäcka naturens förändringar.

Hur går en ringmärkning till? Gittan berättar att de sätter upp mjuka och fina slöjnät, som sedan tas ner vid avslutat jobb. Fågeln fångas in, mäts och vägs och får en ring runt ena benet med sin speciella kod. Klockslag, år, plats och kön – det mesta registreras för framtiden. Gittans ringmärkargäng ingår sedan många år i ett europeiskt projekt.

Från maj till augusti sätts näten upp på samma platser för att se om fåglarna kommer tillbaka. Och det gör de.

– Tänk att tropikfåglarna hittar till samma buske. Det är imponerande. Är man intresserad att börja kan man kontakta Falu fågelklubb. Vi har en blogg och finns på facebook.