Floda Forsfarare laddar inför Master of Water

Det var full fart i forsen när en grupp ungdomar från Gagnefs fritidsgårdar besökte Floda Forsfarare. Foto: Gabriel Tjulander
Textstorlek:

​Strida strömmar, hårda klippor och skummande vatten är vad som väntar nästan 100 forsfarare när Masters of Water drar igång i Dala-Floda. Även om det låter farligt kan alla som vill delta.
– Det kommer finnas något för alla, för dom som inte vill paddla fors finns det lugna vatten, säger Inka Gurung, ordförande för Floda Forsfarare.

Dalarnas forsar har ett mycket gott rykte och lockar till sig erfarna forsfarare från hela landet. Den 22 till 23 juli kommer många tävlingssugna kajakpadlare att inta Dala-Floda då Floda Forsfarare anordna forspaddlingstävlingen Masters of Water.

Det kommer att tävlas i grenarna freestyle, kajakcross, kanotslalom och störtlopp. Och det här året är freestylen och kajakcrossen lite extra på tapeten. För i samband med Masters of Water kommer freestyle mästaren Max Karlsson att besöka tävlingen och visa upp häpnadsveckand kajakkonster.

– Han kan göra saker med en kajak jag aldrig trodde var möjligt, han är mer ovanför forsen än i den, berättar Inka.

Och för den som känner sig riktigt skicklig i kajaken finns chans att kvalificera sig till Sveriges första landslag i kajakcross.

– Freestyle, kanotslalom och kajakcross är sporter som är ganska små jämfört med till exempel slätvattenspaddling, berättar Inka.

För freestyle finns det redan landslag men nu ska även alltså även

kajakcrossen få ett eget landslag.

Det är första gången som klubben anordnar Masters of Water, då Kajaktivt tidigare hållit i evenemanget. Men i år fick Floda FF axla ansvaret över tävlingen vilket passar extra bra då klubben firar 40 år i år.

Inka har länge jobbat för att öka intresset för forspaddling och tvätta bort fördomen om att det är en farlig extremsport. Vilket hon tycker att hon har lyckats med.

– Det märks på att många utanför kubben kommer hit och vill testa på att paddla kajak och ibland bjuder de till och med föräldrarna på en tur, säger Inka.

Just den här dagen hade Flodas FF besök av ett gäng ungdomar som via Gagnefs fritidsgårdar fått möjlighet paddla kajak för en dag. Och de lät sig inte skrämmas av varken den skummande forsen eller det kalla vattnet. Valdemar Andersson hade inga problem att fatta tekniken, ändå kändes det som att han var mer i vattnet är i kajaken.

– Jag välte några gånger men det är väldig kul och ibland läskigt på samma gång. Men så gillar jag ju att vara i vattnet, säger Valdemar.

I maj startade Inka upp ett projekt där kubben samarbetar med SFI och flera flyktingboenden i länet genom att erbjuda dem möjligheten att testa forspaddling. Inka har tidigare arbetat med et projekt i Napal där hon ärde ut forsfänning till kvinnor och ge dem kunskapen att börja jobba som äventyrs guider. Och på så vis hjälpa dem att få en inkoms och ett bätter liv. Så att på börja projektet med det sig naturligt hör henne.

– Jag älskar att lära människor paddla kajak och ge dom möjligheten att komma nära naturen. Men framför allt visa dom hur den svenska klubbverksamheten fungerar. I Sverige är vi väldigt lyckligt lottade då dom flesta har råd att vara med i en förening vilket inte är självklart i deras hemland, säger Inka.

Nu hoppas hon och Floda FF på att Masters of Water i juli sak höja intresset för forsränning lite ytterligare. Samt att det ska bli en stor samlings punkt för alla som gilla att paddla kajak eller vill lära sig att bemästra forsen.

Gabriel Tjulander