Fälldin omtyckt i Dalarna

Thorbjörn Fälldin fick en hemstickad Rättviksluva på Dalacenterns höststämma i Avesta 1977. Foto: Maria Karlsson
Textstorlek:

Förre Centerledaren och tidigare statsministern Thorbjörn Fälldin är död. Han blev 90 år. I Dalarna sågs han som en fin och sympatisk människa.

Thorbjörn Fälldin förekom många gånger i en Centertidning som Dalabygden.

Bland annat skrevs det om honom då han deltog på Dalacenterns traditionella höststämma i Avesta 1977.

På en bild i tidningen är han klädd i en hemstickad Rättviksluva som CUF:s Anna-Britta Zars överräckt till honom.

Mannen bredvid honom är från Säpo och de fanns alltid vid hans sida på den tiden. Stämman hölls ett år efter att Thorbjörn Fälldin hade blivit Sveriges statsminister.

Fälldin blev den första borgerliga statsministern på 40 år, efter valsegern 1976. Han satt som statsminister fram till 1982.

I hans första val 1973 var Centerpartiet som störst med ett väljarstöd på över 25 procent.

1985 fattades beslut om att Fälldin inte skulle bli omvald som partiledare. Han valde då att avgå med omedelbar verkan och återvände hem till gården i Ångermanland.

Hans politiska karriär var därmed över.

Elsa Bäcke var en framträdande centerpolitiker i Säters kommun under många år. Hon är en av dem som nåddes av beskedet att Thorbjörn Fälldin avlidit i lördags.

– Det jag tänkte då var att det är en epok som gått ur tiden.

På 1970-talet var hon på en av Centerns stora förbundsstämmor och lyssnade på Thorbjörn Fälldin, som då var förbundsordförande.

– Jag kommer ihåg hur imponerad jag var. Han verkade vara så sympatisk och fin människa, och jordnära var naturligtvis hans signum, säger Bäcke.

Det hurrades och applåderades när han kom. Centern hade stort väljarstöd och alla var glada. Det var en härlig och trivsam stämning, enligt Elsa Bäcke.

Fälldin var väldigt omtyckt i Dalarna, kan hon bekräfta.

– Han var en lantbrukare från början vilket gjorde att många kände att de var på samma nivå. Han var enkel och naturlig.

Att Thorbjörn Fälldin var landsbygdens förkämpe tycker Elsa Bäcke stämmer helt och fullt. Kampen mellan honom och Olof Palme var som en kamp mellan land och stad.

Det Fälldin kämpade i första hand för var företagen, lantbrukarna och landsbygden.

– Och naturligtvis också för miljön. När det gäller kärnkraften var han alldeles på det klara med att den innebar för stora risker, avslutar Elsa Bäcke.