Drömmen om att kunna flyga börjar med en modell

Lars Holmsten berättar hur modellplanet fungerar för Maria, Anders, Lukas och längst till höger Arne. Platsen är Dragsängarna i Leksand. Foto: Mats Lindström
Textstorlek:

​Att kunna flyga är en dröm många bär på. Men går inte det kan man alltid styra ett plan från marken. Modellflygskolan på Dragsängarna lär ut hur man gör.

Kanske är det människans äldsta dröm: att från ett stup kasta sig ut och flyga iväg som fåglar är så bra på. Men det var nog inte meningen att vi skulle det. Däremot lärde vi oss att bygga flygplan och styra dem vart vi vill. Det behövs också en annan teknik för att få de små flygplansmodellerna att lyfta, radio.

För man nu samman flyg- och radioteknik med modellbyggen hamnar man hos Siljansbygdens radioflygklubb på Dragsängarna i Leksand. Klubben startade 1960 och har sedan 1968 haft Dragsängarna som sitt flygfält. Sedan 1970 har man arrangerat midsommarträffar som har blivit populära. Folk kommer från när och fjärran för att delta och umgås kring tipspromenad och brännboll. För att nu locka unga att börja med modellflygplan ordnar klubben modellflygskola tisdagar och torsdagar på Dragsängarna fram till augusti månad.

Det handlar om att lära sig hur man flyger modellplan. För dagen kom Anders, Maria och Lukas och fick en lektion av modellflygentusiasten Lars Holmsten. Planet som barnen fick testa på har en motor på 6,5 kubik, väger tre kilo och har en vingbredd på 165 centimeter.

Ett bra plan att börja med menar Lars, som också demonstrerade radioutrustningen som får planet att flyga iväg och göra ”konster” i luften. I det här fallet har man två radiokontroller, trådlöst dubbelkommando, en för eleven, en för läraren, i fall det skulle börja bära iväg bort mot träden. Lars berättar att man får öva ett bra tag för att hålla planet på rätt köl, och visst händer det en och annan krasch.

Men när man väl lyckas bemästra tekniken och väder och vind, är det mycket underhållande menar Lars.

– De som är riktigt bra på det här kan nästan göra vad som helst med ett plan. Bland annat finns det en gren där man jagar varandra och kapar flaggor av varandras plan.