Den sista banken ska bort

Handelsbanken lämnar Furudal 31 augusti och det slår hårt mot de äldre men även företagarna. Foto: Mats Lindström
Textstorlek:

​Det sista bankkontoret i Furudal försvinner. Något som ställer till problem för de äldre. Men även företagarna är upprörda.
– Jag är inte upprörd jag är förbannad, det här kommer påverka Furudal negativt på flera sätt än ett, säger Gunilla Jacobsson, företagare i Furudal.

Handelsbanken stänger sitt bankkontor i Furudal och flyttar till Rättvik. Från och med 31 augusti kommer Furudals bankkontor gapa tomt.

Det här slår hårt mot många äldre som inte har för vana att utföra sina bankärenden på internet men även Furudals lokala näringsliv ser det här som ett svek. Gunilla Jacobsson driver sitt företag La Gunilla y sus Zapatos och tror att det här kommer påverka hela Furudal negativt.

– Furudal är fullt av starka företagare som nu inte längre har någon lokal bankkontakt med kunskap om hur det är här i Furudal, säger Gunilla.

Invånare i Furudal har riktat kritik mot Handelsbanken för att de ska ha varit dåliga med att nå ut med information. Handelsbanken skriver på sin hemsida att anledning till att de slår ihop Furudals kontor med Rättviks är att samla fler kunniga rådgivare under samma tak.

– Vi har en digitalutveckling där allt fler av våra kunder uträttar sina bankärenden på internet. Samtidigt ser vi en ökad efterfrågan på mer avancerad personlig service, därför koncentrerar vi våra resurser till Rättvik, säger Handelsbankens presstalesman Mats Olsson.

Att butiker och bankkontor bommar igen och försvinner har vi sett länge nu. Vilket sakteliga leder till att landsbygden utarmas. Gunilla menar att utan det lokala bankkontoret kommer även inflytandet till orten att stagnera.

– Jag tror att det kommer bli färre som väljer att flytta till Furudal eller köpa ett fritidshus här när det inte finns någon lokal bankrådgivare som dom kan diskutera lån med. Och kunskapen om orten kommer att försvinna, säger Gunilla.

Gunilla menar också att vi måste börja fundera över vilket samhälle det är vi vill ha i framtiden. Ska man kunna driva företag ute på landsbygden eller borde alla följa med i centraliseringen.

– I framtiden kommer vi företagare på landsbygden få diskutera med bankrådgivare som inte ens vet vad en fäbod är för något. Handelsbanken säger egentligen vi skiter i er, säger Gunilla.

Gabriel Tjulander