Brygghuset i Björnhyttan blev nytt kafé

Ia Lundqvist Pettersson och Jojje Pettersson vill dela med sig av platsen för gamla brygghuset. Foto: Maria Karlsson
Textstorlek:

Ia och Jojje renoverade sitt ”torp” i SVT:s Sommartorpet 2008. Nu har de gjort om det gamla brygghuset på gården och öppnat kafé i sommar. 

För tio år sedan köpte Jojje Pettersson och Ia Lundqvist Pettersson ”torpet” i Björnhyttan och två år senare blev det känt genom SVT:s programserie Sommartorpet.

”Torpet” är en gammal arbetarlänga som tidigare bestod av fyra lägenheter. Den har nu gjorts om till bostad där Ia och Jojje bor i dag med sina två barn August, 10,5 år, och Telina, 4,5 år,

I sommar bjuder de in till det nyrenoverade brygghuset på gården. De har anlitat lite hjälp till innertaket men i stort sett har de klarat renoveringen själva.

Så mycket som möjligt har Jojje använt återvinningsmaterial, men vissa saker är nya, som exempelvis skorsten och kamin.

– Vi tycker det är så härlig plats så vi tänkte att vi ville dela med oss av den och huset, säger Ia.

Vad de vet har brygghuset tidigare använts som tvättstuga och från början som bagarstuga under 1800-talet.

– Vi har träffat en kvinna som har fyllt 101 år och är född här på gården. Hon minns hur hennes mamma bakade bröd varje fredag
i brygghuset till hela byn, berättar Ia.

Att det heter brygghus har att göra med att man tvättade på en brygga på sommaren och när det blev för kallt på vintern tog man in tvätten i brygghuset, enligt vad de hört.

Nu är det omgjort till kafé och tanken är att det ska kunna användas som liten konferenslokal för de som vill hyra. Jojje och Ia arrangerar i sommar konserter, föreläsningar och träffar för att lösa melodikrysset gemensamt några lördagar.

Första lördagen med melodikrysset regnade det men det kom ganska många gäster ändå. Det gjorde det även till kryss nummer två som även denna gång var lite halvmulen.

– Då satt vi inne och det var riktigt mysigt med brasa i kaminen och melodikrysset i högtalarna, säger Ia.

Det är inte öppet varje helg men information om det läggs ut på brygghusets Facebook-sida.

De har också haft sina första konserter vid brygghuset. Första gången stod duon 7000apart på scenen. Cirka 40 personer kunde njuta i solskenet och äta hemlagad ärtsoppa och hembakat bröd.

– Jag tycker det är roligt att baka och vi försöker ha så mycket som möjligt ekologiskt och närproducerat utav det vi säljer i kaféet, säger Ia.

I söndags sjöng och spelade Ellinor Brolin och då bjöds det även denna gång på vegetarisk sopplunch och godsaker.

– Det var en magisk stund och det är lätt att bli mallig över alla fina kommentarer vi fick från våra gäster, säger Jojje.

Nu på söndag blir det föreläsningen Livet är inget för nybörjare med Ola och Monica.

– Det handlar om hur stor betydelse maten har och hur man ska göra för att hålla sig frisk. Ola är näringsterapeut och Monica kommer att berätta om egna erfarenheter av hur hon blev frisk genom att äta rätt, berättar Ia.

I september blir det konstutställning med konstnären Ania Witwitzka. Om det finns intresse kan det också bli ostprovning en annan gång. Förslag på ytterligare evenemang är också välkommet.

Ia och Jojje kommer från Stockholm, där de båda arbetade på digitala reklambyråer.

När de köpte gården i Björnhyttan var det till en början för att ha ett sommarhus.

– Jojje är född i Saxdalen och har en bror som har sommarhus i Sunnansjö. Jag har också släktingar
i Dalarna så det blev naturligt att det blev åt det här hållet, förklarar Ia.

Efter att de varit med i tv och renoverat huset trivdes de med hur det blev och bestämde sig för att flytta till sitt ”torp” permanent.

Den första tiden frilansade Ia en del och Jojje arbetade som lärare. Efter ungefär ett halvår startade de reklambyrån Landet och det arbetar de med i dag.

Ia och Jojje trivs i Björnhyttan och de har inte ångrat flytten till Dalarna. Det enda de saknar är sina familjer och vänner i Stockholm. Men nu har de gott om hus på gården så det finns mycket plats när det kommer någon på besök.

I tv-programmet målades hallen ljusrosa. Vad hände med den?

– (Skratt) Vi visste redan då att vi skulle komma att renovera hallen ytterligare så de fick fria händer. Men nu är den färdigrenoverad och färgen är istället grå. Och det bästa av allt är golvvärmen istället för minusgrader vintertid, berättar Ia.

Men det mesta som gjordes under inspelningen är kvar.

– Köket är favoritrummet och vardagsrummet är jättehärligt. De två entréerna med stentrappor som gjordes på södersidan använder vi mycket för att komma ut i trädgården, avslutar Ia.