Bra start i Almedalarna

Det var fullt på alla Region Dalarnas seminarier. Totalt blev det över 1 100 besökare. Med uppsatt mål på 500 personer var regiondirektören Tiina Ohlsson mycket nöjd. Foto: Privat
Textstorlek:

En fem meter hög majstång restes innanför ringmuren och besöksantalet slog i taket med 1 100 besökare till Region Dalarnas seminarier i Almedalen.
– Det var över förväntan, vi hade som mål att locka 500 besökare så vi är mycket nöjda, säger Tiina Ohlsson, regiondirektör.

Region Dalarnas seminarier fick fler besökare än väntat och det var landsbygden kontra storstaden som genomsyrade debatten när Almedalarna tog fart. En fråga som Tiina Ohlsson tycker är mycket viktig då majoriteten av Svenskarna bor utanför storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö.

– Temat var att åtta miljoner människor bor utanför storstäderna och det vi fokuserade på var att lyfta upp Dalarnas styrkor och hur vi är viktiga för Sverige, berättar hon.

Frågan om regionindelningen var också ett ämne som lockade många besökare. Även kändisar som deltog i de olika seminarierna drog mycket folk. I Region Dalarnas paneler kunde man hitta namn som Maud Olofsson, före detta partiledare för Centerpartiet, politikern Leif Pagrotsky (S) och Per Schlingmann, författare och pr-konsult.

Ett av målen som Region Dalarna hade med besöket i Visby var att locka fler företagare till Dalarna och att få de som redan finns i länet att stanna kvar.

Men om regionens närvaro i Almedalen gav några faktiska resultat det kan Tiina Ohlsson inte säga i nuläget.

– Det här är ett långsiktigt arbete men våra förhoppningar är att vi har fått fler företagare att se Dalarnas styrkor, säger Tiina Ohlsson.

Dagens urbanisering och landsbygdens utveckling stod också på listan av ämnen att ta upp. Staffan Nilsson, ordförande för Hela Sverige ska leva, deltog tillsammans med Per Schlingmann.

Enligt dem kommer trenden att flytta från landsbygden till städerna att fortsätta, detta trots den omfattande digitaliseringen som sker i Dalarna. Tiina Ohlsson menar att det därför är extra viktigt att arbeta för landsbygdens attraktivitet.

– Det kommer vara viktigt att omhänderta landsbygdens möjligheter även fortsättningsvis, säger hon.

Något som också är lite av en trend är yoga. När Dalabygden pratade med Tiina Ohlsson inför Almedalen berättade hon om sina planer att hålla en frukostyoga. Även den uppskattades av besökarna i Almedalen.

– Jag fick ungefär nio personer att haka på min yoga. Jag hade planerat ett enklare pass så att alla kunde vara med, berättar Tiina Ohlsson.

Även Dalarnas landshövding, Ylva Thörn, deltog i frukostyogan.

– För att vara första gången klarade hon det mycket bra, intygar Tiina Ohlsson.

Som avslutning fick deltagarna avnjuta en stärkande frukost bestående av smoothies, wraps och kaffe.

En annan strategi för att synliggöra Dalarnas närvaro i Almedalen var det midsommarfirande som anordnades. En fem meter hög majstång restes, det spelades folkmusik, somliga hade folkdräkten på och det bjöds på sill och potatis.
– Det blev en lyckad tillställning med nästan 200 personer som deltog i firandet, avslutar Tiina Ohlsson.

Gabriel Tjulander