90-årig kamp mot tidens tand – nu firas jubilaren

Det här var det första huset som kom på plats när hembygdsföreningen grundades. I dag är det över 200 år gammalt. Foto: Gabriel Tjulander
Textstorlek:

Folkärna hembygdsförening firar 90 år av stort engagemang och förvaltande av vår historia. Men det är med en viss oro som ordförande Ingrid Achren ser på den framtid de går mot.

År 1926 bildades Folkärna hembygdsförening och år 1928 kom där första huset som är över 200 år gammalt på plats.

Den 21 augusti firas den 90 år gamla gården som ligger belägen vid sjön Bäsingen.

– När solen lyser över sjön då är du i paradiset, säger Inger Ozén hembygdsföreningens vice ordförande.

Föreningen bildades för att värna om det som är förgängligt, ett sätt att leva och i det stora hela vår historia. Tiden hade förändrats, den förde med sig nya inovationer och elektriciteten som blev allt vanligare i de svenska hemmen.

Det skulle förändra vår forna vardag, det nya hyllades och, i vissas ögon, skulle det gamla bort.

– Jag minns hur min pappa sågade sönder en gammal komod som farfar hade snickrat till farmor när de gifte sig. Det tyckte pappa att man kunde ha till vedspisen, berättar Inger Ozén.

Ända sedan föreningen grundades har dess medlemmar sett till att inga fler komoder tvingats möta samma öde.

På de 90 åren som har gått sedan föreningen bildades har gården växt och i de olika husen har det inrättats små museer som tillsammans bildar det tidiga 1900-talets vardag.

– Jag skulle verkligen vilja se hur det såg ut här när gubbarna satt och skrålade och stojade, säger Ingrid Achren.

Relativt nytt för i år är den dockutställning som huserar
i huvudbyggnaden. Där visas en mängd olika dockor, många tidstypiska för 1940- och 1950-talen. Hela rummet är fyllt med små barnvagnar och färggranna dockklänningar. Dockorna ägs av en lokal samlare som tillåtit hembygdsföreningen att visa upp dem.

Men föreningen ägnar sig inte bara åt utställningar. Nästan varje högtid firas på gården och extra populärt är förstås midsommarfirandet.

Ibland håller föreningen en egen loppis som är viktig för att gården ska kunna förbli i sitt goda skick.

– Byggnaderna här måste underhållas ibland och det kostar pengar. Men samtidigt kan man inte bara se allt i pengar det måste finnas något mer om man ska orka fortsätta, säger Inger Ozén.

Att Folkärna hembygdsförening kommer finnas kvar om tio år tvivlar inte Ingrid Achren på men ser man 20 år framåt blir framtiden alltmer oklar.

– Folk i dag har mindre tid än vad dom hade förr och det som behövs är medlemmar som kan engagera sig i gården, avslutar hon.

Gabriel Tjulander