Tin fick rätt mot skatteverk

Tin och hennes kära djur slipper ett kassaregister enligt Kammarrätten. Frågan är om skatteverket kommer att överklaga. Foto: Emely Bakken
Textstorlek:

​En lång kamp är nu över. Fäbodbrukaren Tin Gumuns behöver inte ha något kassaregister för verksamheten. Men skatteverket kan överklaga.
– När domen kom började jag grina, säger hon i ett pressmeddelanden från LRF.

Det stod mellan staten och den lilla fäboden skulle man kunna säga. En kamp som länge såg ut att falla skatteverket på läpparna.

Men med hjälp av LRF överklagade man skatteverkets krav på ett kassaregister vid Karl-Tövåsens fäbodar nära Vikarbyn i Rättvik till kammarätten som säger att: ”det är oskäligt att begära kassaregister”. Kammarrätten ger alltså Tin Gumuns rätt att slippa kassaregister för den verksamhet hon bedriver där.

Frågan är nu vad skatteverket tänker hitta på. De kan komma att överklaga beslutet menar nu Anders Johannesson, expert på LRF i Stockholm.

– Antingen accepterar de beslutet eller så går de vidare och kan överklaga till Högsta förvaltningsdomstolen. Med tanke på hur stor uppmärksamhet detta har fått bland allmänhet och i media tror jag det ska mycket till om skatteverket går vidare med ärendet, säger Anders Johannesson.

Skatteverkets krav på att Tin Gumuns skulle ha ett kassaregister kom efter att nya kassa registerlagen trädde i kraft 2014. Skatteverket ville först inte ompröva sitt beslut, som då överklagades sommaren 2015 till Förvaltningsrätten. Förvaltningsrätten valde i sin tur att gå på Skatteverkets linje, trots omständigheterna kring avsaknaden av både el och tillfredställande mobiltäckning som ett kassaregister är beroende av. Tin kontaktade LRF som började titta på ärendet. Det man fann var att skatteverket kan ge dispans för kassaregister.

Vidare ville man undersöka om Tins näringsfrihet skulle störas av ett ”påtvingat” kassaregister som kanske skulle visa sig inte fungera i praktiken.

– Skatteverket hävdar att det finns kassaregister som Tin kan använda. Vi kollade av marknaden och hittade inga. De stod på sig och så där höll brevväxlingen på. Vi överklagade till Kammarrätten som menar att det är oskäligt att begära ett kassaregister i fäbodområdet, säger Anders Johannesson.

Fallet med Tin Gumuns kassaregister är det första i sitt slag menar Johannesson. Frågan är vad händer nu? Undantaget har med det ökat säger han.