Sommaren sätter fart på sinnena

Textstorlek:

Jag målar en bild,
en skär och mild,
en ingen vet,
en hemlighet. Jag målar en vår,
med nypon i snår,
jag målar en höst,
med sippor på bröst

En bild, skär och mild, en hemlighet. En vår, med nypon i snår. De enkla raderna av en konstnär, som målade med ord, handlar i själva verket om konstnärlig frihet.

Så länge människan har varit människa har hon valt att uttrycka sig konstnärligt. Människor har målat i grottor, ristat på hällar och för tålig vardagsnytta format vackra föremål av lera och trä. Minnesmärken för liv – och död – har fått sköna former och stilig dekor. Genom årtusendens konstverk talar människor som levde då – långt bort i tiden – till oss som lever nu.

Konstnärens uppdrag är att iaktta, granska, tolka och – utifrån sin analys, sin inre bild, sin motivation – uttrycka.

Bildkonsten är ett språk som sträcker sig över alla gränser. Ibland slås jag av tanken att det finns ett konstnärligt språk som är universellt – som förstås av alla människor, genom alla årtusenden. En mänsklig urkraft som gör att konstnärer i olika tidsåldrar har vissa gemensamma nämnare i sitt bildspråk. Det är en hisnande tanke, som säkert har rört även vid dig när du har stått inför månghundraåriga eller tusenåriga berättelser, ristade på hällar, målade i medeltida kyrkvalv eller uttryckta i keramiska verk, framgrävda av arkeologer.

Nu kommer sommaren till oss alla, så efterlängtad. Sommaren öppnar gläntor av ljus i sköna gröna skogar. Sommaren öppnar fönster till drömmar och vila. Sommaren öppnar också nya möjligheter i Dalarnas och Bergslagens många intressanta miljöer, där arven från dem som levde före oss får nya dimensioner i mötet med samtidens konst.

Mitt hjärta bultar alldeles särskilt för Avesta Art och Sjätte sinnet, som jag har fått förmånen att arbeta med från allra första början. I sommar finns de för oss igen – i Avesta gamla järnverk och i sju kyrkor där Dalarna och Örebro län möts.

Så länge människan har varit kristen har hon engagerat bildkonstnärer för att gestalta vägval och möjligheter. Svenska kyrkan i Västerås stift skapade Sjätte sinnet för att ge konstnärer från vår egen tid betydelsefulla platser i kyrkorna. Ingen vet – och alla anar – vad det sjätte sinnet är: Det som tillför tillvaron ännu en dimension utöver vad vi självklart kan se, höra, lukta, smaka och känna – kanske förnimmelse av en helhet som rör strängar djupt inom oss. Konsten – liksom livets stora frågor – talar direkt till oss som människor, utan att fråga efter tillhörighet eller traditioner.

”Väven växer som livet självt. Varpen är tiden och väften händelser i mångskiftande färger och av olika karaktär.” Så tänker Kristina Wikström Hedman och för in betydelsebärande vävda bilder i Grangärde kyrka.

Som en flock fåglar eller körsbärsblom i vårvind rör sig ljuspunkter över den avskalade kyrkväggen i Grängsbergs modernistiska kyrka i Katarina Löfströms videokonstverk.

 

Karin Perers