Rättvikspolitiker lämnar nu flera tunga uppdrag

Centerpartisten Inge Östlund väljer nu att lämna några tunga utskottsposter i Rättviks kommun efter bråket med den sparkade chefen Lars Enlund. Foto: Martin Litens
Textstorlek:

​Andre vice ordförande för Rättviks kommun Inge Östlund (C) väljer nu att lämna flera tyngre uppdrag i kommunen. Bland annat lämnar han förtroendeuppdraget i kommunstyrelsen.

Företagaren och Rättvikspolitikern Inge Östlund, som sedan april i år varit borta från politiken i en så kallad time out, har nu meddelat att han avsäger sig några av utskottsuppdragen.

Dessa är: ordförande i personalutskottet (Pu), ordförande i samhällsbyggnadsutskottet (Sbu) och som andre vice ordförande i kommunstyrelsen, där han arbetet med ordförande Anette Riesbeck (C) och förste vice ordförande Fredrik Ollén (M).

Annette Riesbeck säger till Dalabygden att hon vill inte kommentera ärendet innan hon först har pratat med Inge Östlund. Hon bekräftar dock att Östlund har frånsagt sig ovanstående uppdrag.

– Ni får prata med Inge själv vad hans motiv är att avsäga sig dessa uppdrag. Inge Östlund jobbar kvar i fullmäktige, teknikbolaget och Dala vatten och avfall AB, säger Anette Riesbeck.

Dalabygden har sökt Inge Östlund för en kommentar och hur han ser på framtiden inom kommunen utan resultat.

Det var i april i år som luften gick ur på allvar i Rättviks kommun kring chefen för samhällsutvecklingsförvaltningen, Lars Enlund, som fick sparken efter flera års konflikter som bland annat hade med Inge Östlund att göra.

Dalabygden berättade om det den 15 april under rubriken ”Sparkad chef förbryllar”. Då ville Annette Riesbeck inte kommentera eller gå in i detalj kring ärendet Enlund/Östlund, men menade att man inte längre hade förtroende för Lars Enlund som chef för samhällsutvecklingsförvaltningen.

Det ryktades om hårda bataljer mellan Enlund och Östlund, om meningsskiljaktigheter hur ärenden skulle drivas. Något som Riesbeck bekräftade:

– Inge är driven och vill få saker snabbt gjorda. Han har haft synpunkter. Nu är det inte sällan en person i en konflikt, sa hon den 15 april.

Inge Östlund sa så här till DT den 18 april:

– Att ta obekväma beslut och att få kritik för det hör till politikerrollen.
Enligt Emma Larsson, en tidigare medarbetare till Lars Enlund, menade att Lars sa vad han tyckte och tänkte och var inte rädd för att fatta svåra beslut. Han var noga med att varje underlag skulle innehålla fakta.

Kort efter meddelandet om Lars Enlunds avgång kom också stark kritik mot Östlunds sätt att agera i olika ärenden. Kommunpersonal hörde av sig till Dalabygden och pratade om ”maktfullkomlighet och hårda duster i utskottet”.

I det sammanhanget meddelade Östlund och Centerpartiet att Östlund skulle ta en time out från politiken. Hur länge uppehållet skulle pågå och om det senare skulle gälla alla Östlunds uppdrag, visset man inte då. För cirka en vecka sedan kom alltså beskedet att Inge Östlund lämnar tre ordförandeposter men blir kvar i kommunfullmäktige och i två bolag.

– Politiker lämnar sina uppdrag. En ny chef för Lars Enlund kommer, säger Annette Riesbeck.