Blågula färger vi hejar på

Heja Sverige! Mamma Anne med sonen Troy botaniserar bland blågula EM-attiraljer. Ikväll möter vi Italien. Foto: Mats Lindström
Textstorlek:

​EM i fotboll är igång. Sverige spelade 1-1 mot Irland. Kanske åker vi ur, kanske klarar vi oss – ett tag till. Fotbollsyra? Än så länge är det ganska lugnt. Men Troy fick sig ett par blågula solglasögon.

Det var säkert ganska många i Dalarna som såg matchen mellan Sverige och Irland på tv. Det började som vanligt nervöst och stelt. Irländarna gjorde ett noll.

I andra halvlek vaknade svenskarna till, och Zlatans inlägg nickades i mål av en irländare. I dag fredag möter Sverige Italien. Det blir säkert också en nagelbitare, och ska Sverige vinna måste de spela mycket bättre än måndagsmatchen.

Europamästerskapen i fotboll (EM) är en fotbollsturnering för landslag som spelas i Europa vart fjärde år. Det hela körde igång i slutet av 1950-talet och från i år spelas mästerskapet med 24 lag.

Från att inledningsvis varit en liten turnering är det i dag ett av världens största idrottsevenemang sett till antal-tv-tittare, sponsorintäkter med mera.

Tyskland, Frankrike och Spanien är de mest framgångsrika länderna i turneringens historia med flera guld och silver. Sveriges bästa placering är en semifinalplats 1992. Så nu måtte det väl vara dags för en annan växel om landslaget ska ta sig nånstans? Fotbolls EM i Frankrike är det sextonde i ordningen och det är tredje gången som Frankrike står som värdnation 10 juni till 10 juli. Det spelas på tio olika arenor i nio olika städer av 552 spelare och 51 matcher inför hundratusentals supportrar (Källa: Wikipeda, fotbollsem2016.com).

Dalabygden gav sig ut på stan för att se om det råder någon fotbollsyra. Jämfört med studenternas vilda tjut förra veckan är det hittills ganska lugnt.

På Intersport hittade vi Anne Larsson med sonen Troy. De gick runt bland alla blågula kläder och saker som supportrar ofta vill ha vid dessa sammanhang.

Troy verkade mest förtjust i ett par blågula solbrillor. Den före detta Bragespelaren Björn Karlsson jobbar med dessa supportersaker och med turneringen Dalecarlia cup som börjar om några veckor. Han berättar att de har inte sålt så mycket än, men skulle det börja gå bra för svenskarna kan också försäljningen få en knuff menar han. Zlatan drar vilket fall som helst berättar Björn.

Bra förutsättningar för nya landslagsspelare kom kanske med Borlänge kommun och Kvarnsvedens IKs lösning om idrottsplatsen som innebär att kommunen köper BSM-hallen och rustar Ljungbergsplanen till fotbollsförbundets nivå för elitspel. Detta innebär att det framgångsrika damlaget nu kan fortsätta att spela sina matcher på Ljungbergsplanen.