Bana för ett piggare liv

Nu kan du mellan tio och tolv år pröva parkourpark vid Folkets hus i Borlänge i sommar. Foto: Mats Lindström
Textstorlek:

Nu är Dalarnas första parkourpark, PK, invigd. Med kroppen som hjälpmedel ska man forcera olika hinder för fysisk och mental styrka. Bakom står bland annat Friluftsfrämjandet.

Det hörs på långt håll att något är på gång i Borlänges gamla folketspark. Men denna gång handlar det inte om dans eller tombola.

Med motorsåg och ställningar sätts länets första fria men kontrollerade hinderbana upp framför Cozmos. PK härstammar ifrån ’’parcours du combattant’’, eller på svenska, hinderbana, som fransmannen George Hérbert introducerade inom militären i syfte att träna soldater. En manlig utövare av parkour kallas traceur, och en kvinnlig utövare av parkour kallas traceuse. Ibland används termen traceur för att benämna både kvinnliga och manliga PK-utövare.

Projektledare för Friluftsfrämjande Lina Lagström berättar att parken har byggts av ungdomar för ungdomar, egentligen för alla som vill prova på, och är öppen till augusti. Parken är en del av projektet naturparkour av Friluftsfrämjande, Borlänge gymnastikklubb, kommunen och Allmänna arvsfonden.

– Det hela går ut på att förflytta sig mellan olika hinder på ett så smidigt sätt som möjligt, säger Lina.

PK är i dag en av världens snabbast växande ungdomssporter och en möjlighet att skapa möten och aktiviteter mellan människor. Ahmed Al-Breihi är projektledare och en av veteranerna i gänget kring PK. Med drömmar om att bli stuntman kom han i kontakt med sporten i början av 2000-talet. Han berättar att det finns cirka 13 000 utövare och 130 föreningar i Sverige som utövar PK i både SM och VM. Banan har tre svårighetsgrader och det är på egen risk man ger sig i kast mellan ställningar och andra utmanande hinder.

– I stort kan alla som vill pröva detta. Är man helt ny visar vi hur man kan göra och vilken bana som passar bäst. Jag tror att det blir mycket folk här i sommar med tanke på att Sommarskolan och andra tänker komma hit, säger Ahmed.

Med egna erfarenheter beskriver han PK som en kombination av både mental- och fysisk styrka. Det handlar om att utmana sig själv och våga göra sånt som man kanske annars inte skulle våga göra. Det i sin tur menar Ahmed kan stärka både hälsa och självförtroendet, som i sin tur kan motarbeta att man drabbas av olika rädslor i samhället.

Sid Palmquist är medlem i Borlänge gymnastisk förening. Han tycker att PK är ett bra och roligt komplement till den ordinarie gymnastiken. Det är en annan typ av utmaning menar han.

Titt som tätt dyker rapporter upp om hur fetma bland barn breder ut sig ”fetmaepidemin” på ett oroande och farligt sätt enligt läkare. För mycket socker, fet mat och stillasittande är vetenskapligt bevisat inte bra för unga människors kroppar.

Lina, vars organisation bygger på kontakt med naturen och ett sunt friluftsliv, menar att parkourpark kan vara en inkörsport till friluftsliv och en bättre och sundare vardag.

– Vi hoppas kunna fånga upp nya ungdomar mellan tio och tolv år som är nyfikna på att pröva en bra och rolig utomhusaktivitet i en park som vi tror ska passa de allra flesta.

En bakom parkours utvecklande är Raymond Belle. Raymond Belle föddes i Hué, Vietnam, 1939. Under den tid som han bodde hos sin farbror utsattes han för sexuella övergrepp och blev som sjuåring skickad till en fransk militärskola i Dalat där han tränades till att bli barnsoldat. Som en respons på övergreppen så började Raymond att träna upp sig själv för att bli starkare.