70 år av vind och segel

Att få vara ute på Siljan under fina sommardagar är det perfekta jobbet, tycker Lukas Johansson, som nu får vara med och utveckla den 70-åriga klubben. Foto: Emely Bakken
Textstorlek:

​På Siljan har det sedan länge funnits aktivitet. Rättviks båtklubb Piraten fyller 70 nästa år. Lukas Johansson fick nyligen förtroendet att driva seglarskolan. Frågan är: Går det verkligen att segla på Siljan?

– Jag tvekade inte när jag blev tillfrågad att leda kurserna. Det är drömmen att få vara ute på vattnet. Och så är det kul med barn också. Oftast i alla fall, tillägger han och skrattar.

Lukas Johansson kommer från Rättvik, är skidåkare och pluggar journalistik i Umeå. Lukas tittar upp mot flaggan som fladdrar i vinden och börjar räkna. Det stämmer, nästa år fyller Båtklubben Piraten 70 år. Han erkänner sig inte insatt i klubben och dess historia och hänvisar till Jenny Back som sitter i styrelsen.

Vid 60-årsjubileet hölls en stor fest. Gamla fotografier sattes upp och man blickade tillbaka. Det blir något liknande även nästa år, tror hon. I hamnen finns drygt 100 båtplatser och klubben har cirka 150 medlemmar. Genom åren har Rättviks båtklubb legat på ett antal olika platser. Vid starten 1947 handlade det om jollar. Då låg klubben vid Rättviks strand.

På 1950-talet bedrevs seglarskolan inne vid Enån. Där var det inte mycket vatten att segla på, menar Jenny och skrattar. Sedan dess har klubben flyttat till nuvarande plats. Bryggor och pirar har byggts till. Lukas tog över seglarskolan efter Jenny, som drivit den i 20 år.

Han ser fram emot årets upplaga. Lukas berättar att många deltagare till en början är rädda.

– Vi vill få dem att övervinna sin rädsla för vatten, säger han.

Klubben lånar ut båtar under kurstillfällena. Nybörjarna kör lite mindre båtar. I slutet av veckan prova de lite större båtar.

Men kan man verkligen segla på Siljan?

– Det går utmärkt. Jag har aldrig seglat någon annanstans än här. Siljan är en tillräckligt stor sjö. Skulle man vara på en mindre sjö så kan vinden lätt bli för hård, säger Lukas.

Siljan är öppet, så visst kan det ändå bli blåsigt. Men seglarförhållandena är väldigt bra. Dessutom finns det många fina ställen att lägga till vid, menar han.

Vädret bestämmer vart man kan åka. Vid tillräcklig blåst kan man segla till Vikarbyn. Det är riktigt bra seglarförhållanden på Siljan. Inga begränsningar, övertygar Lukas. Jenny håller med.

– Självklar kan man segla på Siljan. Det har jag gjort i 40 år, säger hon.

Förr var intresset för segling större. Kölbåtsseglingen dog helt ut för ett par år sedan. Även intresset för jollesegling har minskat. Anledningen tros vara att ledarna tappar intresset. I kombination med generationsväxlingar blir detta svårt, menar Jenny.

Många väljer att segla med stora segelbåtar i Rättvik. På Runn finns så många öar att det blir svårt att segla omkring. På Siljan får man större ytor att segla på.

– Men vill man ut på en längre tur bör man ut på havet. Men som dagsutflykter är Siljan perfekt, tillägger Lukas.

Är Siljan en bra plats om man vill satsar på en tävlingskarriär? Några i klubben har börjat tävlar mer seriöst berättar Lukas. De har bara tränat på Siljan. Allt handlar om vinden.

Det måste blåsa mycket. Men ska man verkligen satsa så blåser det mycket mer på haven och vid kusterna, menar han, och berättar att de ännu inte fyllt alla seglarskolans platser. Vecka 26 drar det hela igång. Det går faktiskt riktigt bra att segla på Siljan konstaterar Lukas och Jenny.

Eftersom nästan alla fartyg drevs med segel fram till ångmaskinens genombrott under 1800-talet, används ”segla” och ”segling” för sjöfart i allmänhet, oberoende av drivkraft, såsom i ”seglation” och ”segla på Afrika”. För den som är intresserad av att börja kan man gå in på Piratens hemsida.

Emely Bakken