De önskar en förändring

Eva Alfon, Monika Staffansson och Mona Dufmats Nordin är trötta på att jobba ideellt utan att få något betalt. De tycker Falu kommun drar sig undan lite för lätt.
Textstorlek:

Fritidsbarnen i Enviken vrålar ett Neeej över bibliotekets nedläggningshot.
– Plötsligt var det en reporter här och vi visste ingenting, säger förskollärare Mona Dufmats Nordin.

De blev tagna på sängen menar hon över Falu kommuns förslag att stänga både biblioteket och fritidsgården.

– Det är som om kommunen redan fattat beslutet och kommer på mötet för syns skull, säger hon.

Det är eftermiddag i Enviken. Snart dags för föräldrar att hämta ungarna på dagis. Envikens byar är populär bland yngre människor. Den senaste tiden har ett tiotal småbarnsfamiljer flyttat hit.

Närhet och trygghet för barnen sägs vara förklaringen. Men nu tänker Falu kommun spara några miljoner på att ändra biblioteket samt stänga fritidsgården med motiveringen att barnen kan åka buss till Svärdsjö.

På mötet, som samlade hundratals förvånade och arga bybor, kom det fram att politikerna inte hade tagit reda på om det gick några bussar. På fasaden till byggnaden sitter Rönndalsskolans och bibliotekets skyltar bredvid varandra. Barn, föräldrar och andra bybor har lärt sig att de hör ihop.

En trappa upp äter fritidsungarna mackor, mjölk och äpple. På Monas fråga vad de tycker om att biblioteket kanske ska stänga, kommer ett nej som tycks höras över hela socknen. En vill bli doktor. En annan författare. Det märks att barnen läser så ofta de kan och älskar sitt lilla bibliotek en trappa ner.

Mona kommer från Övertänger och har jobbat inom barnomsorgen sedan slutet av 1970-talet. I Enviken sedan 1980-talet. Hon och kollegorna blev minst sagt tagna på sängen när det plötsligt stod en reporter på skolgården och berättade om nedläggningsförslagen.

Med tanke på att Enviken inte är någon avflyttningsort, att skolan snart har hundra barn och att biblioteket är välbesökt av både barn och vuxna, kom det som en chock berättar hon.

Ilskan steg och kamplystnaden fick byborna att samla sig i protest. Med plakat som ”Biblioteket ska stå kvar, ni får ta dom pengarna ni har” och ”Om ni stänger ungdomsgården då får ni se på andra bullar”, har fått ett hundratal bybor att nu överklaga besluten till förvaltningsrätten.

Mona berättar att när man valde att lägga ner skolan i Övertänger var beslutet säkert riktigt. Det fanns knappt några barn i klasserna.

Men att rycka undan både fritidsgården och biblioteket på en ort med inflyttning, en skola som växer, företag och ideella krafter som bygger idrottshallar, sköter hockeyplan, elljusspår med mera, och där framtidstron åter börjat spira, är ingenting annat än obegripligt menar Mona.

Eva Alfon, biträdande rektor och ordförande i intresseföreningen håller med Mona om att det bör bli ett stopp på att kommunens aktiviteter läggs över på det privata.

– Vi kan inte jobba mer ideellt än vi gör, säger hon.

Bibliotekschef Karin Hane säger att Kultur- och fritidsnämndens beslut handlar om att folkbiblioteket går ur bibliotekslokalen man hyr i Rönndalsskolan. Skolbiblioteket blir kvar i skolan enligt lag och folkbiblioteket kan skötas av bokbussen där även barnen kan låna.

Vid centrumkorsningen ligger en klädbutik. Här verkar tiden ha stannat i 1950-talet. Men för småbarnsföräldern Caroline Wikström Tiitto är verkligheten högst närvarande.

Med en dotter i förskolan som älskar böcker och drömmer om att bli författare kom hotet mot biblioteket som en chock. Hon hennes man flyttade från Eskilstuna till Enviken för att komma nära naturen, skolan, biblioteket och andra föräldrar. För dottern har hon fått förklara vad en politiker är, en dotter som blandade ihop menstruation med demonstration.

Vi skrattar. Men allvaret kommer tillbaka.

– Många barn är stressade och far illa. Lägger man ner biblioteket och fritidsgården är risken stor att man spär på otryggheten som vi minst av allt behöver, säger Caroline.