Rut vanligare i Stockholm

Textstorlek:

​Patrons Karin är 87 år och har aldrig använt rut-tjänster. Rent statistiskt är hon representativ för personer på landsbygden. Det är i de rika stockholmskommunerna som rut nyttjas mest.

Sedan möjligheten att göra rut-avdrag infördes har de som nyttjar avdragen ökat i antal, men fortfarande är de som inte använder sig av rut-tjänster fler än de som gör det. Speciellt bland personer med lägre inkomster.

Patron Karin Eljans i Björbo är 87 år men har aldrig använt sig av rut-tjänster. Städningen exempelvis sköter hon oftast själv.

– Jag brukar göra ett förenklat bortsvep ibland, skojar hon. Dessutom har jag fått extra hjälp med städning av en dotterdotter.

En av Karins döttrar bor på samma gård som hon själv och finns på det viset nära till hands om hon behöver hjälp. Karins måg sköter både pelletseldning i den gemensamma pannan och klipper gräset med mera.

– Jag är inte så insatt i det här med rut-avdrag, vet ingen som har gjort det. Men jag har faktiskt tänkt att anlita en firma för att få fönstren tvättade i vår. Pratade med en granne om det och hon sa att jag kunde söka rut-avdrag för att få det gjort.

Karin har tidigare i livet arbetat hemma bland annat med djuren på gården, och har därför inte arbetat ihop några höga poäng till sin pension.

Hon tänker att rut-avdragen måste väl vara hjälp för en ”fattigpensionär” som hon kallar sig själv och tycker det skulle vara konstigt om avdragen skulle vara något de rika kunde använda sig av.

I verkligheten är det inte alls som Karin tror.

Den största andelen i sin inkomstklass som nyttjar rut är istället bland personer med högre inkomster. De gör dessutom större rut-avdrag räknat i kronor och ören.

Att Karin aldrig har använt sig av rut-tjänster gör henne inte på något sätt unik statistiskt sett, speciellt inte på landsbygden i en kommun som Gagnef.

Här ligger medianinkomsten i 2014 års priser på 248 913 kronor, medan den i en rik kommun som Danderyd ligger på 343 500 kronor, enligt statistik från SCB.

Som ett exempel på skillnader nyttjade 7,7 procent av personer som tjänade 100 000–149 000 kronor rut-tjänster. Medelvärdet för hur mycket de gjorde rut-avdrag på var 3 074 kronor.

Det kan jämföras med personer med en beskattningsbar förvärvsinkomst på över en miljon kronor. Bland dem nyttjade en tredjedel, 33 procent, rut-tjänster och medelvärdet för skattereduktionerna de fick var 11 568 kronor.

Rut-avdraget infördes den 1 juli 2007 och det fomella namnet är Skattereduktion för hushållsarbete. Till skillnad från ett avdrag som exempelvis reseavdrag är en skattereduktion densamma oavsett vilken inkomst man har. Alla får alltså skatten sänkt med lika mycket.