Här vid denna dörr tänker Ottomar stoppa Dalälven

När jag hade översvämning var det den här dörren jag var mest orolig för, berättar Ottomar. Foto: Mats Lindström
Textstorlek:

​Som en Finlandsfärja, säger Ottomar Vifell om verandans utsikt mot Dalälven. Annat var det för 100 år sedan.
– Översvämningen var en katastrof, säger han.

orsång, Borlänge. Den normalt sköna maj förvandlades till ett helvete.

Sådd och potatis gick inte att sätta. Med ekor forslade bönderna bort det lilla man hade. Svälten slog till och insamlingar från hela riket fick göras.

Den 18/5 1916 skrev Borlänge Tidning: Det är ett sorgligt skådespel som upprullas för ens blickar ut över Torsångs bygder invid älven. Vatten och vatten överallt och gårdar och byggnader står mitt i havet.

I Domnarvets järnverk och Kvarnsvedens sliperi och såg stod vattnet högt upp på verkstadsgolven. Arbetet ligger ner i flera dagar. Avesta järnverk tvingas stänga. Trevåningsgård i Gustafs omringat av 5,25 meter högt vattenstånd. Järnvägen avstängd mellan Leksand-Rättvik, Mora-Orsa. Elverket i Falun håller stängt.

– Skulle samma sak hända i dag tror jag att det skulle bli ännu värre, säger Ottomar, vars hus står åtta meter från älven. Tänk alla prylar och el som finns i källarna.

Ottomar har själv en källare full med saker. Men han är delvis beredd. Som nyinflyttad från Stockholm årsskiftet 1999/2000 fick han känna på hur det är att bo vid den opålitliga älven.

Regnet öste ner och vattnet steg. Han stängde golvbrunnen och skruvade fast dörren mot älven. På natten gick han upp varje timme och kontrollerade. Det gick bra, den gången.

Han tror inte på en liknande översvämning som den 1916, då vattennivån på sina ställen i mitten av maj hade stigit till 5,5 meter över normalnivån. Men å andra sidan är dagens normalvattennivå i Dalälven 1,35 meter högre än för hundra år sedan.

Däremot rör den sandiga marken på sig och slukhål kan bildas. Ottomar och hans fru är inte rädda. Den dag huset åker ut i älven är vi nog inte här, menar han och ler.

Ingen kan på rak arm säga hur många gånger älven svämmat över sina breddar. Andra årtal som nämns är bland annat: 1661, 1728, 1764, 1773, 1884, 1899, 1966 och 1985.

Känner du som läser detta till ytterligare större översvämningar i Dalälven hör gärna av dig till Dalabygden. I samband med den stora översvämningen 1916 har Torsångs hembygdsförening tagit fram en almanacka och en utställning. Fotona visar hur bönderna fick ta sig fram i ekor för att komma nånstans.

Vad har du för tips mot översvämningar?

– Det gäller att vara beredd på att det kan hända, och förebygg så mycket man kan. Se över källare och golvbrunnar och ha en plan för en eventuell snabb evakuering. Täta dörrar och fönster. Är man bortrest en länge tid förvara inga dyrbara saker i källaren.

Mats Lindström