Gamla kläder får nytt liv

Alla bytardagar är bra bytardagar, menar Maria Ebemark från Mora. Foto: Emely Bakken
Textstorlek:

​Ny outfit och ett rent samvete – så länge man inte tar bilen till klädbytardagen vill säga. Så vad har bytardagar för effekt? Mycket, tror många. Rimmar illa, säger andra. Naturskyddsföreningen tvekar.

En kjol mot en blus. Sonja Viklund står i entrén vid Mora Folkhögskola och räknar in plaggen.

För varje inlämnat plagg får man ett kort. Med kortet byter man till ett annat plagg.

Hon berättar att folk lämnar in mer än vad de tar med sig därifrån. De ser sin chans att rensa förråden. När Moraborna bytte kläder med varandra uppstod frågor såsom vad dagen har för reell betydelse för miljön. Det faktum att många tar bilen hade alla inte tänkt på.

Lillian Lundin Stöt på Naturskyddsföreningen är en av dem.

– Jag har inte reflekterat över det. Men jag tror att bilarnas koldioxidutsläpp i samband med bytardagarna, i relation till den koldioxid som sparas när vi återanvänder kläder inte kan jämföras. Miljön tjänar nog ändå på det här. Dock uppmuntrar vi folk att gå eller cykla. Därför placerar vi arrangemanget så centralt som möjligt, säger Lundin.

När det kommer till bomullsodlingar används mycket vatten, koldioxid och bekämpningsmedel. En inhemsk textilindustri vore bra, menar Lillian Lundin Stöt.

Det skulle bli dyrare kläder. Men å andra sidan är de för billiga idag. Hur kan en topp kosta 39 kronor? Detta är inte rimligt, tycker hon.

– Naturen och människorna står för notan. De betalar med sin hälsa, säger Lundin.
Hon listar saker man bör tänka på. Kvalitet istället för kvantitet, välj second hand, återvinn, gör ekologiska val. Och inte minst, minska konsumtionen.

En suverän idé, tycker Maria Ebemark, en besökare i mängden. Hon bytte in 15 plagg. Sju nya grejer har hon hittat. En kjol, väska, en scarf. Och så jeansen…

Hon letar bland klädhögarna. Till vardags arbetar hon på kommunens miljökontor. Att minska nyproduktionen är viktigt menar hon. Det är en oljetanker som måste vändas och det tar tid. Men det måste bli en förändring, menar Ebemark.

Alla bytardagar är viktiga, fortsätter hon. Och ekologiska klädval är bra.

Intill henne provar Alice Sandin en kofta. Att folk kastar funktionsdugliga kläder tror hon är vanligt. Hon speglar sig. Efter en snabb överläggning med sig själv bestämmer hon sig för att byta till sig den.

Trots att Alice själv tog bilen till arrangemanget ser hon detta som ett problem.

Dock ett oundvikligt sådant eftersom många har långt att åka.

– Ur miljösynpunkt tror jag det kan gå jämt upp. Bytardagar har kanske inte så stor betydelse när allt kommer omkring. Men det är en aktivitet i det stora hela. Många bäckar små leder till något större. Någonstans måste man börja, säger Alice.

Emely Bakken