De litar på sina banker

På min gata kör de som de vill. Det speglar också mycket annat i samhället menar Bengt Sjöström i Borlänge. Foto: Mats Lindström
Textstorlek:

​Panama-skandalen, skattesmitare och banker som hjälper de allra rikaste. Det tycks inte rubba Bengt, Mikael och Ingrid som inte tänker byta bank.

– Jag har stort förtroende för banken här i Djurås, säger kantor Mikael Wikman som önskar att vi besökte kyrkan lite oftare.

”Det är falsk matematik som gör den fattige så fattig och den rike så förbannat rik”.

Sångaren Peps Perssons låt ”Falsk matematik” tycks kretsa som en svart fågel över jodens länder efter den senaste tidens ekonomiska skandaler. Panama-affären visade hur högt uppsatta och mycket förmögna personer undanhållit pengar i skatteparadisens brevlådeföretag. Banken Nordea tycks ha hjälpt folk på löpande band. Rötan visade sig till och med ha krupit in i självaste Skatteverkets högkvarter i Stockholm, som varnade ”en gammal vän”, en toppdiplomat.

Bengt Sjöström bor på Wallingatan i Borlänge. Han är 67 år och har jobbat som busschaufför i över 30. Han har som många andra reagerat på sista tidens skandaler men menar att så ser världen ut. Desto rikare man är desto girigare tycks man bli. Men byta bank tänker han inte göra.

Sparbanken, i dag Swedbank, har han varit trogen sedan 40-talet. Han menar att det spelar ingen roll. Den ”lilla människan” är den som får betala i alla fall. Han står med cykeln på sin kära Wallingatan och har egentligen inte tid att prata. Han är på väg till Friskis & Svettis.

Han beskriver sig själv som ”grinig gubbe” som reagerar när folk gör som de vill och struntar i andra. Wallingatan är enkelriktad. På den korta tid vi pratar kör fyra bilar åt fel håll. Även polisen verkar strunta i trafikreglerna.

– Jag tror det ligger något i det här. Man kan tycka det är en skitsak. Men om alla gör som de vill och struntar i andra spricker själva kittet i samhällskroppen, från oss på gatan till statsministrar och topptjänstemän.

I New York, fortsätter han, hade man problem. Då infördes en nollvision som gjorde att folk skärpte till sig. Bengt tror att vi också skulle må bra av det.

Vi ett köpcenter hittar jag Mikael Wikman 52 år gammal, kyrkomusiker från Gagnef. Han har inga problem att synas tillsammans med Swedbanks skylt i Djurås. Det är skillnad på det lilla och stora, menar han. Hans förklaring till det som händer i världen är egoism och ha-begär som gör människor blinda för andra människor. Ingrid Larsson, 72 år och hemmafru från Gagnef, håller med.

Rika människor har en förmåga att vilja bli ännu rikare så det är kanske inte så konstigt menar hon. Hon har haft samma bank sedan 1972 och är nöjd med det.

Hennes förklaring till girigheten är att de ideella krafterna har stigit åt sidan för pengarna. Vi är giriga lite till mans menar hon. Många saker som sjukvård och mediciner har blivit bättre. Men utan moral, etik och respekt för varandra spelar pengar ingen roll menar Ingrid Larsson.

– Mina pengar är också andras pengar, säger hon.

Mats Lindström