Solens effekt

Textstorlek:

Förra veckan, under en del av de soliga dagarna, hade jag nöjet att vara ledig. På min baksida, som ligger i söderläge, finnsdet en inglasad uteplats. Under morgonenhar glasdörrarna oftast varit delvis täckta av frost men solens strålar fick det att försvinna under förmiddagarna.

Nu börjar solens effekt bli alltmer påtaglig och i ett inglasat rum kan det efterhand bli riktigt behagligt. Min termometer fick emellanåt lite fnatt där den låg i solen men jag misstänker att jag lätt hade 20 grader under tidig eftermiddag. Under mars månad är det inte ovanligt jag får upp temperaturen till 25 grader, eller mer. Det blir för mig en tidig försmak på sommaren.

Solens strålar får effekt även om det är minusgrader i luften. Från snöklädda hustak kan det börja droppa, trots att temperaturen ligger under 0 grader. Detta fenomen kallas för dagsmeja.

Som meteorolog finns det en del spännande saker att spana efter vid den här tiden på året. Solen kan börja värma marken och snart finns det chans att vi kan få se stackmoln på himlen. På våra satellitbilder ser vi dem tydligt som små prickar som växer sig större under dagen.

Ett kärt vårtecken, i en meteorologs öga.

ALEXANDRA OHLSSON
SMHI:s väderredaktion