Musik för kvinnornas skull

Besökarna i Orsa kyrka bjöds på en musikalisk höjdpunkt. Foto: Maria Karlsson
Textstorlek:

​Orsa kyrka fylldes till sista platsen i söndags. Sångare och musiker sjöng och spelade för kvinnors rätt till hälsa och sin egen kropp i Tanzania.

Orsa är verkligen inte bara Kalle Moraeus vad gäller tillgång till professionella musiker. I söndag fick alla som kommit till kyrkan i Orsa en musikalisk högtidsstund och kunde njuta av musik av hög klass.

Efter förra årets succé bjöd kantorn i Orsa kyrka, Åsa Sundstedt, återigen in musiker och sångare för att spela och sjunga i årets Kvinnodagenkonsert som växt och utvecklats. I år handlade den om Something ´bout believing – Tro, hopp och kärlek i Duke Ellingtons tonspråk.

Förutom musik av Duke Ellington spelades musik av Nina Simone och Gerry Mulligan med flera.

Med anledning av Internationella kvinnodagen 8 mars var det fri entré men kollekten efter avslutad konsert gick till Svenska kyrkans Internationella arbete, insamlingsprojektet rätten till hälsa/rätten till sin egen kropp för att motverka den utbredda kvinnliga könsstympning i Tanzania.

– Men det finns hopp, det går framåt med utbildning. Den här insamlingen hjälper till att driva kampen och har fått både byledare, lärare och barn att bryta tystnaden i distrikten Serengeti, Rorya och Singida.

Från Orsa och Älvdalen sjöng 50 körsångare under ledning av Åsa Sundstedt och Christina Wermelin Elgbro.

Sångsolist var Nina Segerstedt och i orkestern spelade kvinnor och män, nästan alla professionella musiker från Orsa. Övriga har meriter som att tidigare ha spelat i Dalasinfoniettan eller med Robert Wells.

Lars Lindström reciterade och sjöng.

Initiativtagare redan förra året och musikalisk ledare var Leif Borgert, även kallad Orsas Mr Jazz. Han hade också skrivit arrangemangen till all musik.

Musikerna i orkestern var: Leif Borgert, barytonsax och piano, Torbjörn Isaks, trumpet och flygelhorn, Alexandra Särström, sopran- och tenorsax, Åsa Sundstedt, accordeon, Mats Jonsson, piano och tuba, Anders Olsson, bas och Hans-Erik Grandin, trummor.

Åsa Sundstedt kunde inte vara mer nöjd med resultatet av konserten.

– Den insamlade kollekten blev drygt 16 000 kronor och det går oavkortat till kyrkans arbete i Tanzania, säger hon.

Istället för blommor fick Älvdalens kör en get, som skänks till en kvinna i Afrika. Leif Borgert fick skänka en veckolön för en mentormamma.

Söndagen 20 mars klockan 18.00 ges samma konsert igen, den här gången i Älvdalens kyrka.

Maria Karlsson