Pekingankorna tar vinterbad till påsk

Äkta vinterbad en vecka före påsk. De tre pekingankorna älskar att bada oavsett vädret. Foto: Mats Lindström
Textstorlek:

​När det är påsk ska det vara höns, tuppar och en och annan anka. Helena och Sofia på Sollerön har vigt sina liv åt djuren som både låter och är fina att titta på.

vack, kvack, kvacka. De tre snövita pekingankorna med sina orangea näbbar flyttar inte på sig i första taget när bilen kör in på gården.

Orädda och kaxiga står de kvar och kvackar för fulla halsar. Bättre vakthundar får man nog leta efter. Jag undrar vad de egentligen försöker säga. Stick iväg utböling! Eller kanske vill de bara på ankors näbbiga vis hälsa välkommen?

Sofia Öhrn tar en av ankorna i famnen. Det ser både otympligt och kul ut. Helena Raukola kommer ut från huset med en hink vatten.

Ankorna sätter i väg mot baljan, för trots det gråa och kyliga vädret kan man inte gå miste om ett bad heller. Helena häller vattnet över dem, och de kivas och simmar runt så gott det nu går.

– Påsk, säger Sofia. Vi har inte direkt djuren för att fira påsk, men något firande lär det väl bli. Både jag och Helena älskar djur och förutom de tre ankorna har vi höns, kycklingar, tuppar och en katt. Längre fram hoppas vi också kunna skaffa oss några grisar.

Sofia och Helena träffades för ett antal år sedan och blev bästa kompisar. Det betyder att deras boende är ett så kallat ”kombo”, ett kompishushåll i vått och torrt.

Kärleken till Dalarna kom sig av en resa. De berättar att när de körde in i Dalarna och möttes av skogen och naturen bestämde de att det var här de ville bo.

Helena som kommer från Övertorneå tyckte att det var lite som hemma i de norrländska skogarna. Men där är, speciellt den här årstiden, så mörkt, förklarar hon, så där vill jag inte bo. Dock sätter hon pris på den norrländska sommaren som i hennes tycke är alldeles för kort.

Sofia är sjuksköterska och för tillfället arbetstränar hon på tomteland. Helena jobbar på ett gruppboende. De har bott på Sollerön i två och ett halvt år och har ganska nyligen flyttat till huset.

Tidigare bodde de längre in i byn men när huset blev ledigt slog de till. Syftet är att leva på ett självhushållande sätt med djur, odlingar, äppelträd och bergvärme och kanske en dag hyra ut.

Mats Lindström