Göran, 83, vill testamentera sitt gjuteri till kommunen

En gång drog remmar i taket maskinerna. Gjutaren Göran Johansson känner att tiden ”vänt honom ryggen”. Foto: Mats Lindström
Textstorlek:

​Han tar sig för ryggen och säger: Yrket är på väg att dö ut.
Han vill nu testamentera det 96 år gamla gjuteriet till Säters kommun.
– Det kan bli tufft, säger kulturchef Anette Stengård.

Hon berättar vidare att det finns cirka 300 museer i Dalarna och att det är svårt att få pengar till sån verksamhet.

Hon känner inte till att den nu 83 år gamle gälbgjutaren Jons Göran Johansson i Tåå i Gustafs, med runt åtta invånare, vill testamentera gjuteriet till Säters kommun.

Hon har inte sett något underlag och kan inte säga något om ärendet. Eftersom kultur och historia ligger Anette Stengård varmt om hjärtat tycker hon att gjuteriet är intressant.

Men först måste det finnas ett ärende att ta ställning till menar hon.

Att kliva över tröskeln till Görans gjuteri, där han har jobbat sedan han slutade skolan, är som att vara i en tid som egentligen inte borde finnas. Det mesta av en småskalig industrimiljö från 1920-1940-talet finns här.

Göran tillhör också dem som jobbar upp i hög ålder. Men det börjar sjunga lite på sista versen.

Som mest jobbade fyra, fem personer med att tillverka motordelar till industrin eller nytto- och prydnadsföremål som ljusstakar, pinglor, mortlar och dörr- gravskyltar. Sedan kollegen blev sjuk är det bara Göran kvar.

Han gör några skyltar, eldar i ugnen, packar sanden kring modellerna och fyller gjutformarna med den glödande smältan. Han är medveten om att han förvaltar en mycket gammal yrkestradition men ser samtidigt slutet närma sig.

Varför vill du testamentera gjuteriet till komunnen?

– Jag vill att det ska bevaras och att kommunen förstår att det är deras historia. Länsstyrelsen har varit här men jag har ännu inte hört något. Det vore synd om gjuteriet skulle försvinna, säger han och visar en träbit med många årsringar.

Anette Stengård igen:

– Utan att egentligen vara insatt skulle det vara kul om någon kom och tog över. På så vis blir det företag och museum, säger hon.

Göran känner ingen som vill ta över. Han menar att metallgjuteri inte är speciellt lönsamt och tror att yrket är på väg att dö ut. Dock hoppas han på en lösning.

Mats Lindström