Goda handlingar tycker vi mest om

Textstorlek:

Skattefiffel, rattfylla, inbrott, mordförsök, giftskandaler och krig som inte tar slut. ”De visar då bara elände på nyheterna”, säger en bekant och får medhåll från de andra runt bordet där vi sitter och dricker kaffe.

Jag håller också med. Det är därför som jag sällan ser på nyheterna och när jag väl gör det så lämnas jag ofta med en mörk och dyster känsla när nyhetssändningen är över. Bara elände. Är det den sanna bilden av världen vi lever i?

Nej, den bilden stämmer inte. Hans Rosling, professor i internationell hälsa vid Karolinska institutet, menar att världen i mångt och mycket är bättre än vi tror. I ett reportage i Dagens Nyheter säger han att det sällan skrivs om långsamma förändringar som leder till det bättre. Mediernas val av negativa vinklar påverkar vår världsbild och får oss att tro att det är sämre än det faktisk är.

Socialpsykologen och författaren Bosse Angelöw är också inne på samma spår. Han skriver att mellan åren 1960 och 2005 har barndödligheten i världen minskat med 60 procent. Sedan 1990 har mer än 130 miljoner människor lyfts ur extrem fattigdom och mer än en miljard människor har fått tillgång till rent vatten. Hans Rosling säger att antalet döda i krig har minskat, vi går i skolan längre, läser bättre, låter vaccinera våra barn i högre utsträckning och lever längre.

Det känns bra i magen att få veta att världen är bättre än jag tycks tro efter att ha sett nyhetssändningen eller läst dagstidningen. Det får mig att hoppas på en värld där det först och främst råder mänsklig kärlek och värme.

År 2015 var jordens befolkning strax över sju miljarder. Sju miljarder människor är väldigt, väldigt många. Nyligen såg jag en TED-talk (föreläsning på internet) med en tysk munk. Han sa att han med säkerhet kunde säga vad jordens alla människor önskade – för vår innersta önskan är alltid densamma. Vi vill vara lyckliga. Munkens råd var tacksamhet. Med tacksamhet når vi lycka.

Någon dag tidigare hade jag lyssnat på P1 och radioprogrammet Tankar för dagen. Poeten Bob Hanson hade under ett besök vid en skola fått frågan om världen är ond eller god. Där och då kunde han inte svara men nu, några dagar senare, hade svaret kommit till honom. I radioprogrammet sa han: ”I verkligheten är det sällan så mörkt som i rapporteringarna om den. Vilken dag som helst i världen är det fler som ler mot en främling än som hugger huvudet av den. Ondskan är så ovanlig att den blir en nyhet. Godheten är så väldigt vanlig att den inte blir det. I dag kommer miljoner, kanske miljarder, människor göra något för någon annan, utan att ha en tanke på varför. Det är helt enkelt så vi fungerar.”

Ja, det är ju så de allra flesta av oss fungerar. De allra flesta av oss varken stjäl eller slåss. Vi våldtar inte och vi är inga mördare. Vi startar inte krig och vi spränger inte bilbomber. Jag känner tacksamhet över Bob Hansons ord och påminner mig själv om att ondskan är så ovanlig att den blir en nyhet.

Sara D Källström