Folk i tårar vid ny butik

Byborna i Sundborn verkar mer rädd om sin dagligvarubutik i dag än på många år. Foto: Mats Lindström
Textstorlek:

​Marit, 90, kan nu hämta medicinen. När butiken i Sundborn invigdes grät folk. Men bara en mil bort ska ännu en stor matbutik byggas. Kan en landsbygdsbutik på 500 kvadratmeter konkurrera med en fastighet på cirka 10 000 kvadratmeter? Vi åkte till byn som tror det.

Onsdag eftermiddag. Emma Åkerström sitter på en bänk vid Coops nya matbutik i Sundborn med sin hund och solar. Bilar kör in på parkeringen. Folk kommer ut ur butiken med det allra nödvändigaste.

I februari öppnade en privatperson från byn tillsammans med Coop butiken i ny regi. Människor som nästan inte hade sett varandra, parkeringen var riktigt full, fick vara med om ett känslomässigt invigningsögonblick. Det berättas att folk hade tårar i ögonen. Nu först kanske man förstod vad en egen matbutik betyder för bygden.

Emma blundar. Solen värmer. Hon handlar några gånger i veckan och tycker utbudet och priserna är bra. Ordet ”trogen” kommer över hennes läppar. Hunden tittar på mig. Hjälps alla åt och är trogna butiken kommer vi klara det, menar hon.

Marit Frieberg är 90 år gammal. Hon har pigga ögon och ett milt leende, men benen är inte som förr. Därför parkerar hon bilen alldeles vid ingången. Så kan man inte göra om man har en 10 000 kvadratmeter stor matbutik framför sig, tänker jag och frågar om hon vill prata en stund.

Marit är född i Sundborn. Hon berättar att när hon växte upp var sammanhållningen annorlunda mot i dag. Många var bönder och de flesta kände varandra. Hon är mycket glad över den nya butiken för nu slipper hon åka den dryga milen till Falun för att hämta sin medicin. Hon tycker att Sundborns butiken har det mesta hon behöver och det är lätt att hitta.

Men samtalet kommer också in på vad en liten butik egentligen betyder för ett samhälle som Sundborn, vars befolkningsomkrets är på runt två tusen personer.

Ortens stora sommarmagnet är Carl Larsson-gården. Men ska samhället fungera hela året är mötesplatser som till exempel hembygdsföreningen, Engkvist taxi & bensin, de tre bröderna som vägrade ge upp, sockenrådet och nu lanthandeln, vars parkering fylls på ju längre fram på eftermiddagen vi kommer, av största vikt menar Marit. Hon beskriver det lite som i ungdomens dagar då samhället drevs av gemenskap och framtidstro.

Lars Lind är företagare och engagerad i Sundborn. Han berättar att handeln i byn har en ganska lång och lyckosam historia av drivande krafter. Visst ser Lars en risk med den stora butiken i Falun. Han tror att folk kommer att vara mer rädd om bybutiken och handla dagligvaror.

Mats Lindström