Klippt papper blir till konst

Textstorlek:

​På Dalarnas museum i Falun finns just nu en utställning med pappersklipp av konstnären Sonia Brandes från Danmark, numera boende i Bingsjö på Rättviks finnmark.

Utställningen med akvarellerade pappersklipp, eller psaligrafi som det också heter, har nära anknytning till Falun och Dalarna eftersom de 29 mindre och 6 större verken illustrerar Selma Lagerlöfs roman ”En herrgårdssägen” som skrevs i Falun och handlingen tilldrar sig i Dalarna. I anknytning till denna utställning visar museet gamla silhuettklipp.

Skillnaden mellan konstarterna är att med silhuettklipp så gör man ett motiv som skildrar verkligheten och som före fotografiets tid ibland ersatte målningar. Med pappersklipp gör man motiv som mer består av fria fantasier. Sonias pappersklipp hänger helt ihop och de övergångar som erfordras för att inte delarna ska skiljas åt utnyttjas i utformningen.

Sonia Brandes är ganska ensam om detta konstutövande och har haft det som sitt levebröd under större delen av livet men har hållit på sedan hon var barn. Hon kommer från Faaborg på Fyn i Danmark. Där var det i hennes barndom sed att barnen vid påsk klippte gaekkobrev.

Det är ett dekorativt klippt brev med verser. Men avsändarens namn var gömt i brevet i form av prickar. Hon har också inspirerats av författaren H.C. Andersen som fanns i denna del av Danmark under 1800-talet. Denne nationalskald var en mycket aktiv pappersklippare.

– Därför känner jag mig mycket hedrad över att år 2003 ha fått H.C. Andersen-priset ”for sine eventyrlige papirklipp”, för det är hans förtjänst att jag håller på med pappersklipp som blev min konstnärliga uttrycksform. I ungdomen målade och tecknade jag också och det var meningen att jag skulle gå på Konstakademien men där fanns ingen linje för pappersklipp, säger Sonia som i Danmark räknas som landets finaste papperskonstnär.

Men nu har Sonia hamnat på Torsgården i Bingsjö inte långt från en musikalisk konstnärs födelsegård. Spelmannen Hjort Anders Olsson föddes på Lång Larsgården strax intill Torsgården. På 1600-talet flyttade finnar från landet i nordväst till Bingsjö. Nu är det danskar från det södra grannlandet som flyttar dit för Sonia är inte ensam dansk där.

– Det är tack vare min dotter Sarah som jag av en slump hamnade i Bingsjö. Sara gillar kyla och ville norrut samtidigt som hon och familjen ville ha ett lite avskilt ställe för att inte störa grannarna på grund av att de sysslar med hunduppfödning. För fyra år sedan var Grällgården i Bingsjö till salu och familjen flyttade dit, förklarar Sonja.

Grällgården passade bra för det är en gammal genuin Bingsjögård med flera hus som ligger för sig själv en bit från infarten från Lamborn. Sonja åkte dit och bodde hos dottern två månader varje sommar. Men så tyckte hon att de träffades lite för sällan. Torsgården blev till salu och i juni 2014 flyttade även Sonia till Bingsjö.

– Jag trivs bra i Bingsjö och människorna här är trevliga och snälla och man blir väl mottagen, säger Sonia och berättar att hon även satt igång 8–10 kvinnor i Bingsjö med att klippa i papper. Tillsammans gör de en julutsmyckning i form av en julkrubba som är 3×2 meter som ska hänga i bystugan.

– I min ungdom såldes det reproduktioner av dalmålningar i Danmark. Jag blev väldigt förtjust i dessa och därför är det lite kul att jag nu hamnat mitt i dalmålningsriket Rättvik, fortsätter Sonia.

Sonia klipper i syrafitt papper med kirurgsaxar. Först tecknar hon upp motivet med blyerts och sedan vidtar många timmars klippande. Ofta färgläggs klippen med ljusbeständig akrylfärg. Klippen kan variera i storlek från små tavlor till en utsmyckning som ska bli 24 meter lång.

Pappersklippen används ibland, som är fallet med denna utsmyckning, som förlaga där själva verket sedan utförs i andra tekniker. En del av verken mångfaldigas också så att fler har möjlighet att köpa dem.

Pappersklippen används som konstverk i många sammanhang. De blir vackra tavlor med glas och ram, fristående tredimensionella skulpturer, altartavlor, förlaga till illustrationer i böcker och frimärken samt utsmyckningar i offentliga lokaler.

Sonia håller föredrag och kurser i pappersklippning. I Danmark har hon hållit på med skolbarn under en vecka och sedan har deras alster ställts ut i H.C. Andersenmuseet i Odense. Hon hade sin första utställning 1970 och har sedan haft beundrade utställningar över hela världen. Varje år har hon under spelmansstämman utställning i bagarstugan i Bingsjö.

Inge Nilsson