Droppen för Margot Wallström

Textstorlek:

Skandalen kring Kommunal briserade i förra veckan med avslöjanden om att det stora fackförbundet drivit en förlusttyngd restaurang med bland annat nakenshower. Till detta kom vidlyftig representation, tveksamma affärer och fritt tillträde för facktopparna på fackets kurs- och semesteranläggning. En ömklig favorit i repris som fått förbundskassören att gå.

Att ett fack som organiserar bland annat barnskötare, städare, vårdbiträden och undersköterskor visar värsta pampfasonerna sätter känslor i svang. Och när en indignerad utrikesminister Margot Wallström framträdde fick affären ny luft under vingarna. Bestört berättade hon för media om en lägenhet som förmånligt tilldelats henne av Kommunal i centrala Stockholm. Men nu kände hon sig lurad! Kommunals högsta ledning har ljugit, påstod hon. Försäkringar om att allt gått rätt till och att alla papper varit i ordning stämde inte, förklarade regeringens viktigaste person efter statsministern. Anfall är bästa försvar.

Lägenheter är hårdvaluta i huvudstaden och att få fatt på en sådan är ett privilegium få förunnat. För en ledande S-topp och regeringsmedlem kan det dock komma som en skänk från ovan, givetvis med baktankar om gentjänster. Kommunals förbundsordförande kallade till presskonferens efter utfallet och bortförklarade utrikesministerns anklagelser med tal om ”missförstånd”. Bollen tillbaka hos Wallström.

Med en statsrådslön och ett förflutet som EU-kommissionär, samt ett antal andra tunga uppdrag i bagaget, hade Margot Wallström mycket väl kunnat finansiera anskaffningen av en paradvåning med egna medel.

En principiell frågeställning i sammanhanget är den om ministrars boende i huvudstaden generellt sett. Självklart ska dugliga personer från hela Sverige – inte bara stockholmare – kunna utses till statsråd och ha ett rimligt boende i Stockholm. De folkvalda riksdagsledamöterna förses med övernattningsboenden, varför inte även regeringsmedlemmar, när så behövs?

Att en högt uppsatt S-topp och regeringsmedlem tillfixas lägenhet utanför alla köer och vanliga villkor kan vara droppen för Margot Wallström, även om statsminister Stefan Löfven försvarar henne och säger att hon ”inte gjort något fel”. Det är nämligen inte första gången som Margot Wallströms omdöme sviktar. Särskilt har det märkts i relationen till Mellanösterns enda demokrati. Att Israel förklarar en svensk utrikesminister för persona non grata, icke önskvärd, är en historisk nesa för Sverige. Medan ”Palestina” erkänns som stat förbises Västsahara. Så lätt sviks ett vallöfte när hänsyn tas till odemokratiska arabdiktaturer i Sveriges röstfiske för en åtråvärd plats i FN:s säkerhetsråd.

Bo Höglander