De gör korven från grunden

Textstorlek:

​Att äta renare mat ligger i tiden och undersökningar visar att allt fler väljer bort mat med många tillsatser. För Else-Britt och Åke i Nås är det självklart att veta vad korven de äter innehåller.

Konsumentföreningen Äkta vara verkar för bättre matkvalitet och färre tillsatser och industriella ingredienser. De menar inte att alla tillsatser och syntetiska aromer med mera ska förbjudas men de tror på genuin mat.

En undersökning de låtit Yougov göra visar på en tydlig trend att vi köper allt mindre konstgjord mat. Mer än var tredje konsument avstår ofta eller alltid att köpa mat med många tillsatser.

Drygt nio av tio svenskar avstår någon gång från köp av produkter med många tillsatser i. Främsta orsaken är uppfattningen att tillsatserna används istället för riktiga råvaror. Andra skäl är att de används för att lura konsumenterna samt att de är farliga.

Initiativtagaren till föreningen, Mats-Eric Nilsson, skrev boken Den hemliga kocken – det okända fusket med maten på tallriken redan 2008. Den skakade om många konsumenter och tvingade många tillverkare att förändra sina produkter.

Därefter skrev han uppföljaren Äkta vara som en överlevnadsguide för den krävande konsumenten. Här beskrivs hur en rad olika livsmedel manipuleras, men det finns också tips på hur man hittar de goda alternativen med mera. Han har också skrivit boken Smakernas återkomst.

– Att äta renare mat ligger i tiden, säger Björn Bernhardson, verksamhetsledare Äkta vara till Göteborgsposten i deras artikelserie GP granskar matens detaljer.

Anna Maria Corazza Bildt sitter i Europaparlament för Moderaterna. Hon gick till val just för att säga ”basta”, stopp, till matfusket. Om syntetiska aromer har några fördelar svarar hon GP:

– Klart att de är billigare än naturliga smaker, men jag tycker inte vi ska ha så mycket syntetiska aromer i industriellt producerad mat.

Hon vill att konsumenterna ska få lättförståelig information som underlag för att kunna göra medvetna val när de köper matvaror.

Else-Britt Limnell i Nås och hennes son Åke Johansson behöver inte fundera över vad deras älgkorv innehåller. De vet för de bestämmer själva vad de stoppar i den.

Else-Britt har tagit hand om älgkött i hela sitt liv, ända sedan hon var liten. För henne är det helt naturligt att laga maten från grunden.

I dag ska hon och Åke, som är älgjägare, göra korv. De använder älgkött i första hand. Dessutom innehåller korven fläskfärs och den köper Else-Britt alltid från Siljans Chark som har närproducerat.

– Alla älgjägare gör nog sin egen korv, om de inte lämnar in det vid ett slakteri exempelvis och får korven gjord av just deras älgfärs. Det känns bra att äta det som naturen ger. Och så är det mycket godare, säger Åke som alltid har älgkött i frysen.

För det mesta görs korven ganska snart efter älgjakten men i år hann de inte, så de blev istället nu i januari. Den påminner utseendemässigt om julkorv.

– Visst kan man äta den till jul, men vi äter den mest till vardags, berättar Åke.

Det tycker inte att det tar så lång tid att göra korv, det är lite förberedelser bara men själva korvstoppningen går fort.

Till korven behövs svinfjälster (tarmar) och det kan behöva beställas från affären. Else-Britt har gjort iordning tio meter till dagens korvtillverkning och har ett paket på fem meter i reserv.

– Jag trädde på fjälstret på vattenkranen så jag kunde sköljde igenom ordentligt med kallt vatten. Sen fick det ligga i blöt tills de skulle användas, berättar hon.

I många år gjorde Else-Britt en korv med potatis i smeten. De senaste åren använder hon istället korngryn och det tycker hon är mycket enklare och smakar lika gott.

På morgonen ska korngrynen kokas för att hinna kallna och mjölken ska också kokas för att hinna svalna. Vid lunchtid är det dags att stoppa korven.

Först ska älgfärs, fläskfärs, korngryn och potatismjöl blandas noga och sedan tillsätts mjölken och allt blandas lika noga igen.

Lökarna mals fint i köttkvarnen på hushållsassistenten, och blandas med saltet och kryddorna. Det rörs sedan ner i smeten och blandas väl.

Köttkvarnen monteras bort på assistenten och byts ut mot verktyget för korvstoppning. Fjälstret träs försiktigt på röret och sedan är det bara att fylla på med korvsmeten ovanifrån.

Färsen matas automatiskt ut genom röret och det är i stort sett bara att ta emot korven som bildas undan för undan. Else-Britt hjälper eventuellt till lite om det behövs. Korven ska inte stoppas så hårt som korv som ska rökas.

– Det gäller att försöka fylla på smeten jämnt, annars kan det bildas luftfickor i korven. Det gör att det lätt spricker när den sen kokas, förklarar Else-Britt.

I dag går det åt tio meter fjälster och det blir till och med lite smet över, men det kan stekas för sig i stekpannan senare.

Korven ska därefter delas upp i lagom stora längder, ungefär 40 cm blir lagom att förpackas och frysas in för två personer. Else-Britt trycker bort smeten på lämpligt ställe och knyter med en bomullstråd på båda sidor, så varje korv knyts i båda ändarna. Sedan klipps de isär.

RECEPT Älgkorv
2 kg älgfärs
1,5 kg fläskfärs
10 msk potatismjöl
1 ½ l mjölk
6 hg korngryn (torrvara)
2 gula lökar
5 msk salt
1 msk kryddpeppar
1 msk vitpeppar
1 msk ingefära
1 msk nejlikor

Laga till älgkorven så här:
Skala potatis och morötter. Dela morötterna i bitar. Lägg allt i en kastrull och täck med vatten. Lägg korven ovanpå. Tillsätt lite salt och några kryddpepparkorn. Koka försiktigt med locket lite på glänt tills potatisen känns klar. Servera med sky och senap.

Maria Karlsson