Tomtemor räddar julen

Tomtemor kollar i Den stora boken. Foto: Hans Lundin
Textstorlek:

​Kvinnorna är ju de som traditionellt svarar för det mesta julstöket i alla hem. Mycket inför jul skulle aldrig fungera utan dem. Därför beslöt Dalabygden att besöka den som kanske julstökar mest av alla, Tomtemor på Gesundaberg.

– Du ska veta att det är underbart att få leva i ett sagoland, börjar Tomtemor leende. Jag känner mig aldrig stressad och har ju så många goda medhjälpare. Här på Tomteland har jag 99 nissar som gör julklappar och hjälper till med allt möjligt.

– Det finns också en verkstad med nissar vid Nordpolen där Tomten och jag också har en stuga. Det är där vi flyger in våra renar och min ren Rudolf är oftast där. Just nu lär han upp en ny ren som heter Sven. Honom hoppas vi mycket på.

Tomtemor har snabbt vuxit in i rollen som ansvarig för ordning och reda på Tomteland. Varje dag går hon upp tidigt och kokar risgrynsgröt i det mysiga köket. Vid bordet får bara tio personer plats varav Tomten är en. Eftersom han vill äta med alla nissar äter han tio tallrikar gröt varje morgon!

Tomtemor och Tomten träffades i Storskogen för länge sedan. Hon var ute och plockade hallon men började nysa något alldeles förskräckligt.

Plötsligt stod Tomten framför henne och erbjöd henne en vacker näsduk till låns och så började deras kärlekssaga. Efter att ha kilat stadigt i något hundratal år slog de till och förlovade sig. Det var svårt att hålla förlovningen hemlig eftersom ju alla känner igen dem vart de än går, så de gifte sig 2010 på Tomteland.

– Sen dess är jag alla nissars och barns mormor, ler Tomtemor. Vi har ju inga egna barn men jag älskar stora och små barn precis som Tomten. Jag syltar, saftar och bakar. Ibland bereder jag läkedomsörter.

– Eftersom jag är bra på att läsa kartor lägger jag upp Tomtens olika resor. Särskilt på julaftonen är det viktigt att allt fungerar så barnen inte behöver sitta uppe och vänta alltför länge.

Tomten är bortrest vid vårt besök och Tomtemor hämtar hans favoritsockor som hon tovat åt honom. Så fort han kommer in och tar av sig stövlarna vill han ha dem på sig. Problemet är bara att de inte får tvättas för då försvinner allt gosenuss, enligt Tomten. Därför hänger hon ut dem på vädring så snart han inte är hemmavid.

– Julen är en överraskningarnas tid för stora och små och alla ska trivas, avslutar Tomtemor med en blinkning.

Hans Lundin