Storm gav skidklubb nya idéer

Här är de första backarna för olika hopp snart klara. Foto: Mats Lindström
Textstorlek:

​Stormen Dagmar tog deras elbelysning. Nu utvecklar Siljansnäs Skid- och löparklubb sin bana ytterligare för aktiviteter hela året, men de hade hoppats på mer hjälp från kommunen.

Snöfattiga vintrar har fått många små skidklubbar i Dalarna att stänga sina anläggningar. Brist på pengar och nytänk är andra orsaker. Men det finns klubbar som inte ger sig i första taget, som tar tjuren vid hornen och nu är på väg att skapa något nytt för både medlemmarna och turisterna. Historien kring detta nytänk har flera orsaker.

En av dessa var en händelse som nästa år fyller fem år, stormen Dagmar 2011. Under annandag jul drabbades Mellansverige av en västlig storm med mycket omfattande trädfällning och strömavbrott. Ovädret namngavs av den norska vädertjänsten till Dagmar. 170 000 hushåll från Uppland upp till Västerbotten blev strömlösa, i en del fall i flera dygn.

Tågtrafiken i Norrland drabbades av stora störningar. Stormen gav sig också på Siljansnäs Skid- och löparklubbs elbelysning. Några av klubbens eldsjälar, Birger Leman och Göte Alfredsson, gjorde om banan så den blev mer modern och lättare att åka. Birger har dessutom lagt ner mycket jobb på kontakter med kommunen och sponsorer.

För frågan var om man kunde göra mer och hur det i så fall skulle finansieras. När klubben har många barn och ungdomar, som förutom skidor på vintern också tycker om att cykla på sommaren, växte en idé fram att bygga en kombinerad skicross- och cykelbana med utegym.

– För att kunna söka och få pengar var förutsättningen att vi skulle komma med något nytt. Det var en hel del jobb med alla papper som skulle skickas in. Men när det var klart fick vi 414 000 kronor från Allmänna arvsfonden och 200 000 kronor från Dalarnas idrottsförbund och Sisu idrottsutbildarna, säger Siv.

Lyftet för anläggningen breddar inte bara utbudet för barn och ungdomar. Människor med olika funktionsnedsättningar ska efter ombyggnaden kunna använda banan efter sina behov. Skicross banan ska vara klar denna säsong medan klubbhus och annat görs efter hand. Siljansnäs Skid- och löparklubb har cirka 200 medlemmar och på träningarna kommer mellan 40 och 50 stycken barn och ungdomar.

Verksamheten är ett lyft för bygden men inte bara där. Leksands kommun går mer än gärna ut och profilerar sig som en idrottskommun. Därför tycker Siv att det känns lite snopet när kommunen sa nej till att ge klubben ett bidrag. Visserligen upplåter kommunen mark och har röjt i området, men så mycket mer har man inte gjort. Som jämförelse fick skidspåret i Källberget 1,1 miljoner kronor för breddning och ljussättning av spåren.

– Man kan väl säga att vi stångade oss nästan blodiga för att få ett bidrag från kommunen. Det märks en skillnad var satsningarna görs. De flesta sker i de centrala delarna medan ytterområdena ofta får klara sig på egen hand, säger Siv.

Hon berättar att det är många som lägger ner jobb på att det ska bli färdigt. På arbetsdagarna är mellan 40 och 50 barn och vuxna samlade för att elda ris och annat som ska göras.