Charkföretag märker inte av cancerlarm

Hur köttet behandlas har inverkan på hur de cancerframkallande ämnena beter sig. Foto: Stockphoto
Textstorlek:

​Thomas Perklö, vd på Siljans chark, har fått sig en funderare efter WHO:s rapport om att korv, skinka och pastej kan framkalla cancer. ” Rapporten är både bra och dålig”, säger han.

För första gången har nu Världshälsoorganisationen, WHO, klassat charkuterier som korv, skinka och pastej som cancerframkallande för människor. Övrigt rött kött, från lamm, gris och ko, klassar WHO som ”troligen” cancerframkallande, i brist på ordentliga vetenskapliga bevis. Vi svenskar stoppar i oss kött och charkprodukter långt över gränsvärdena, skriver DN på sin hemsida.

Enligt en matvaneundersökning Riksmaten 2010-11, utförd av Livsmedelsverket, äter 42 procent av svenska kvinnor och 72 procent av männen mer än 500 gram rött kött och charkuteriprodukter i veckan, vilket är World Cancer Research Funds rekommendation. Flera hälsoorganisationer har tidigare påvisat samband mellan kött och cancer. Svenska kvinnor äter cirka 480 gram rött kött i veckan, varav 34 procent utgörs av charkprodukter. Svenska män äter sammanlagt 800 gram, varav 35 procent utgörs av charkprodukter.

WHO:s utvärdering har gjorts av 22 experter från tio länder och dessa har haft ambitionen att grundligt studera den samlade vetenskapliga litteraturen på området. Tjocktarmscancer har det tydligaste sambandet med kött, men kopplingar syns också till cancer i bukspottskörteln och prostatan.

I Siljans Chark AB ingår slakteriet på Ickholmens gård i Vikarbyn och charkfabriken i Mora. Företaget har cirka 100 anställda och omsätter runt 200 miljoner kronor. Företaget ägs av 280 bönder och några anställda till 47 procent, HK Scan äger 39 procent och resterande del ägs av Älska Lokalt (lokala investerare).

Det är med andra ord en stor organisation och många jobb det handlar om. Thomas Perklö säger att han inte är någon expert på matlära. Han och organisationen jobbar för bra produkter och djurhållning. Han tycker det är bra att det forskas på området men mindre bra för branschen när överdrifter lätt kan spridas.

– En hel del handlar om hur konsumenten behandlar köttet. Bränns det för hårt kan vissa negativa effekter uppstå. I rapporten finns åtta förklaringar på vad man som konsument bör tänka på. Varierande kost med mycket grönsaker, motion och lagom mängd kött är saker som rekommenderas. Vår uppgift är att ta fram bra produkter, men också att se över produktionen som till exempel värmebehandling. I övrigt kör vi på som vi brukar. Redan nu finns det korvar som inte bara består av kött. Det och liknande produkter kan också vi komma att ta in, säger Thomas Perklö.

Har ni märkt någon minskning av försäljningen?

– Nej det har vi inte.