Arbetsförmedlingen satsar på fältarbete

AF stänger kontoret i Smedjebacken för bättre kontakt med arbetsgivare. Foto: Mats Lindström
Textstorlek:

​Arbetsförmedlingen i Smedjebacken stänger kontoret nästa år. Syftet är att frigöra personal för bättre kontakt med arbetsgivare och arbetssökande på fältet.

Den första januari nästa år stänger alltså AF sitt kontor i Smedjebacken. Myndigheten är mitt uppe i ett förnyelsearbete där man hoppas utveckla mer digitala kanaler samt fördjupade kontakter med arbetsgivare. Stängningen av kontoret kommer att frigöra personal för arbetsuppgifterna.

– Det är viktigt att komma ihåg att syftet med att stänga kontor är att vi omfördelar våra resurser, främst personalen, för att kunna arbeta mer effektivt och möta våra kunder på nya sätt, menar arbetsförmedlingschef Mattias Olofsson.

Förutom Smedjebacken är han också chef för Avesta, Hedemora och Ludvika. När det gäller arbetslösheten i Dalarna ligger länet under rikssnittet. I Avesta, Ludvika och Hedemora är arbetslösheten högre än i Smedjebacken.

Mattias Olofsson menar att det beror på att man har tagit emot fler asylsökande än i Smedjebacken, samt att industrin går lite trögt för tillfället.

– Avesta, Ludvika och Hedemora har tagit ett stort ansvar när det gäller asylsökande, ofta med låg utbildning och lite språkkunskaper. Om arbetslösheten bland svenskfödda ligger lite över fyra procent, är siffran bland utlandsfödda betydligt högre.

Mattias Olofsson tror dock att utlandsfödda som nu har svårt att hitta jobb om fem år kommer att ha gjort det. De med hög utbildning och kunskaper i svenska språket kommer enligt honom snabbare in på arbetsmarknaden.

Det som oroar Olofsson och många företagare i södra Dalarna är att det byggs för lite bostäder. Olofsson menar att företag tvingas tacka nej till medarbetare som inte hittar ett boende. Det stängde kontoret kommer inte att skapa fler jobb men däremot bättre kundkontakter.