Ökat tryck på lantmäteriet

Ökad aktivitet på bostadsmarknaden gör att lagfartsansökningarna blir fler. Foto: Emely Bakken
Textstorlek:

​Landets heta bostadsmarknad bidrar inte bara till stigande bostadspriser och ansträngda belåningssituationer. Fler ansökningar om lagfarter riskerar ge längre väntetider.

Ökad aktivitet på bostadsmarknaden gör att fler söker lagfart. Medarbetarna vid Lantmäteriets fastighetsinskrivning i Mora arbetar övertid för att bemästra situationen.

Just nu är den genomsnittliga handläggningstiden sju dagar. I somras var den uppe i 30 dagar. Tack vare extrapersonal samt medarbetare som arbetar övertid lyckas fastighetsinskrivningskontoret hålla ner handläggningstiderna. Mora har länets enda fastighetsinskrivningskontor som handlägger lagfartsärenden. Men kontoret handlägger även ärenden från övriga delar av landet.

Lantmäteriet arbetar med en gemensam kö vilket betyder att det inte finns några regionala skillnader i handläggningstid. I Dalarna ser alltså situationen detsamma ut som för övriga delar av landet.

– Normalt ligger Dalarna och Västmanland på vårt bord. När vi är klara med dessa ärenden jobbar vi exempelvis vidare med fastigheter kopplade till Norrtälje. Vi har alltid fullt upp. Vi har extra resurser och beordrade övertidshelger, säger Jeanette Dahlström, funktionschef vid Lantmäteriets fastighetsinskrivningskontor i Mora.

Hon berättar att Lantmäteriet varje år räknar med en viss ärendeökning. I år var dock ökningen mycket stor. Den var svår att förutse.

– Vi hade inte räknat med att ärendemängden skulle öka så pass mycket som den faktiskt gjorde. I år blev den mycket högre än väntat. Vi räknade med en ökning på två procent men nu, i slutet av året, ser vi att ökningen landar mellan åtta till tio procent, säger hon.

Jeanette Dahlström berättar att mängden lagfartsansökningar styrs av yttre faktorer. Att rotavdraget förändras genom politiska beslut kan vara en anledning. Folk passar på att förändra ägarbilderna för att kunna göra rotavdrag. Även det kommande amorteringskravet påverkar.

– Vi ser inte tydligt vad den ökade ärendemängden beror på, men vi ser konsekvensen av detta. Vi får mer att göra. Dock ser vi att våra åtgärder givit resultat. Extrapersonal har vi året ut. Fastighetsinskrivningens ledning bevakar yttre faktorer som kan påverka vår ärendemängd och framtida åtgärder finns inplanerade för att inte hamna i samma situation som i somras. Medarbetarna i landet har gjort en bra insats då vi snabbt lyckats få ner handläggningstiden till den nivån vi har idag. Vi har situationen under kontroll, försäkrar Jeanette Dahlström.

Emely Bakken