Vi är alla människor med storartade resurser inom oss

Textstorlek:

Glädje och förväntan fyllde de vackra salarna i ärkebiskopsgården i Uppsala den dag kyrkomötet skulle öppna. Före högtiden med invigningsmässa och officiellt öppnande i domkyrkan, bjuder kyrkomötets ordförande till lunch, och – för att citera ärkebiskopen själv – ärkebiskopen håller med lokal. Med alla tankar skarpt sorterade inför tal, logistik och formalia i själva kyrkomötet, hälsar jag på lunchgästerna – ja, det är ju jag som är värdinnan. Så stiger han fram, den stilige påven Tawadros II från den koptiskt ortodoxa kyrkan, som hedrar Skandinaviens koptiska stift, Sverige och Svenska kyrkan med sitt besök. Han är ståtligt klädd i fotsid svart skrud med guldglittrande ornament, bär huvudbonad och stav, och hans ögon är medryckande glada. ”Hans Helighet Tawadros, Påve av Alexandria och Patriark av Koptiska Ortodoxa kyrkan” är hans titel, och nu ska han vara min bordskavaljer.

”Kan jag tala med påven som med en vanlig människa”, viskar jag till biskopen som ska sitta vid min högra sida, och han föreslår att jag ska pröva. Påven och jag talar förstås om den svåra situationen för kristna – och andra minoriteter – i Mellanöstern. Den koptiska kyrkan räknas som världens äldsta kyrka, enligt traditionen bildad av aposteln Markus år 43 e Kr. Den har sitt säte i Egypten och runt om på jorden finns, enligt påven, 15 miljoner medlemmar, varav 4000 i Sverige. Livligt beskriver påven de många stegen i påvevalet med nomineringar, kommittéer, valomgångar och slutligen det rara: Namnen på tre toppkandidater läggs i en låda, och en liten pojke med ögonbindel anförtros att dra vinstlotten och utse påve. Så blev Tawadros vald 2012.

Över svensk skogssvamp och ångad torsk talar vi om så mycket mer än det som hör till kyrkliga roller. Egypten är en stor exportmarknad för svensk skog, och jag berättar om de fina furorna som växer i Dalarna och kapas, sågas och sänds till Nordafrika. Påven lyser upp och säger att i Egypten kallas all furu för ”swede” – oavsett härkomst. Av bara farten förtäljer han att han, helt privat, har besökt det nyöppnade Ikeavaruhuset i Kairo. Tillsammans konstaterar vi att nordeuropeiskt trä som byggnadsmaterial och för inredning skapar hälsosamma hus och hem för människor i länder som nästan helt saknar skogar. Så länkas Sveriges i särklass största exportnäring samman med solidaritet och medmänsklighet.

Ja, vi talar om mycket mer. Inte minst om påvens karriär som farmaceut – med teologistudier på fritiden – och om mitt engagemang för skog, skapelse och kultur.

Bakom utstyrslar och roller är vi alla människor. Vanliga enkla människor med storartade inre resurser. Det gäller påven och det gäller varje flykting som kommer till oss med sin asylansökan. Kyrkomötet landade i förslaget att ställa 75 extra miljoner kronor till förfogande för Svenska kyrkans medverkan i mottagandet av flyktingar. Vid sessionen i november ska kyrkomötet gå till beslut. I själva verket handlar det om att se och respektera varje människa, om alla människors lika värde.

 

Karin Perers