Ung mästare till Falun

Att vårda sina skor är viktigt, och en ny trend, enligt skomakarmästare Per-Ander Björkman. Foto: Maria Karlsson
Textstorlek:

​Han är 28 år och Sveriges yngsta skomakarmästare. I morgon är själva invigning av ett nytt skomakeri i Falun och det är Per-Anders nya arbetsplats.

Per-Anders Björkman arbetar i familjeföretaget Björkmans skomakeri i Ludvika, tillsammans med sina föräldrar.

Nu utökar de verksamheten genom att öppna ny filial med skomakeri och butik i Falun.

– Vi har haft en del kunder från Falun och såg att det nog fanns ett behov även där, säger Per-Anders.

Per-Anders har växt upp i en skomakarmiljö sedan han var liten.

– Jag var mycket i skomakeriet när mina föräldrar jobbade, och satt och pratade med kunderna bland annat. När jag tröttnade gick jag till leksaksaffären eller tobaksaffären, där jag var välkänd, berättar Per-Anders.

När han blev äldre hjälpte han till mycket i skomakeriet och sommarjobben för hans del har alltid varit i familjeföretaget.

Han är nu tredje generationens skomakare. Hans farfar startade skomakeri i Ludvika för 50 år sedan och verksamheten togs sedan över av Per-Anders pappa. Per-Anders äldre bror kan mycket inom skomakeri men arbetar inte som det professionellt.

– Det har varit en enorm utveckling i företaget, inte minst sen mamma kom in i bilden. Tidigare handlade det om reparationer men under senare delen av 1990-talet började vi sälja kvalitetskor och sen början av 2000-talet blev det ortopedi i större utsträckning. Det är mamma som gör fotinlägg efter avgjutningar och specialskor med mera.

Per-Anders har bidragit till att de i dag har en hemsida och web-butik, samt att de finns med på sociala medier.

De har kunder över hela världen, mycket tack vare att de är rekommenderade skomakare av företaget Haglöfs.

– Vi säljer och reparerar randsydda skor också, något som ökat enorm de senaste fem, tio åren i Skandinavien och i Sverige framförallt.

Per-Anders förklarar att det är speciella skor som kan tas isär och repareras, var del för sig.

Kvalitet är viktigt och Per-Anders och hans föräldrar köper exempelvis läder och skinn i första hand från Sverige eller EU, där kraven på garverierna är höga.

På gymnasiet läste Per-Anders elprogrammet och då skulle han absolut inte bli skomakare.

– När jag efter gymnasiet ändå började arbeta i skomakeriet kände jag igen lukter och ljud från barndomen, det var som att komma hem, berättar Per-Anders.

Per-Anders gick som lärling bland annat i familjeföretaget under två år och sedan ett gesällår. Därefter åkte han till Stockholm och avla prov för tre olika skomakarmästare. Han fick sitt gesällbrev som skomakare med inriktning reparation.

För att ta mästarbrev krävs erfarenhet från sex års praktiskt arbete. Per-Anders kunde därefter avlägga provet för mästarbrev i Stockholm med två andra skomakarmästare som avsynade hans kunskaper. Han fick ut sitt mästarbrev i mars 2014.

– Som det var då skulle man ha kunskap i hur man driver ett företag också.

Reglerna för mästarbrev kan komma att ändras, enligt Per-Anders.

– Vissa vill att gesällbrev och mästarbrev ska tas bort, men vi skomakare tycker att de ska vara kvar. Det här är ett yrke man inte kan läsa sig till enbart, utan man måste lära sig genom praktiskt arbete i första hand, även om det finns en teoretisk del också.

Per-Anders, liksom hans föräldrar, nytillverkar skor på ett hantverksmässigt vis. De gör alla moment från lästanpassning till leverans av de färdiga skorna.

Ibland kan de göra skor till kunder som har svårt att hitta skor som passar i de vanliga skoaffärerna, men det kan också vara de som vill ha en alldeles unik sko. De gör exempelvis skor till folkdräkter.

Att köpa skor med hög kvalitet och sedan vårda dem noga har Per-Anders sett att är en växande trend bland unga, åtminstone i storstäderna.

– Det finns särskilda bloggar som handlar om det och det går till och med att tävla i SM i skoputsning, En av deltagarna kom från Dalarna vid senaste tävlingen.

Men det finns också enkla knep för att vårda sina skor så de håller längre och blir trevliga att använda, enligt Per-Anders.

Ett högt pris på en sko är inte alltid en garanti för bra kvalitet, så det gäller att ta reda på vad man köper, förklarar han.

Per-Anders tycker det är roligt med utvecklingen i yrket och att utbyta kunskap med kollegor både i Sverige och utomlands. Själv föreläste han nyligen i Stockholm om patinering, det vill säga färgning, av skor.

Det nya skomakeriet i Falun har redan haft öppet några veckor och det har varit fullt upp från början.

– Det verkar bli som vi hoppats på, säger Per-Anders innan han tar emot nästa kund som kommer in genom dörren.