Med utbyggnaden kan Kalle ställa till med dans

Textstorlek:

​Vi har tidigare skrivit om Kalle som skaffade sig en bit mark i skogen och byggde sig ett hus av virke han samlat ihop. Nu bygger han ut.

Han känner sig aldrig ensam då han lever med skogens djur och talar med hela världen via sin kortvågsradio.

Kalle slutade som lastbilschaufför i Stockholm då han fyllt sextiotvå. Hans allmänna pension, som kraftigt understiger tio tusen i månaden, anser han räcker gott och väl, men ser fram emot påökt då han blir ålderspensionär nästa år. Han är en äkta återbrukare och tar vara på sådant som andra kasserat.

Tjänster och gentjänster. Jag hjälper någon att ta ner ett träd eller röja sly och så får jag kanske ett fönster, lite virke eller en spis där ugnen ännu fungerar. Det räcker åt mig. Elen drar jag själv eftersom jag jobbade som elektriker i ungdomsåren, inleder Kalle.

Kalles stuga är på femton kvadrat och har genom åren blivit lite trång. Särskilt sen den före detta vildkatten Sessan flyttat in.

Första året var hon inne eftersom hon var så skygg. Då gick hon på lådan och ville inte gå ut.

Men nu har jag satt en bjällra runt halsen på henne så hon ska skrämma fåglar och varje morgon vid fyratiden sätter hon tassen på näsan åt mig. Då ska hon ut.

Hon kommer snart in igen efter det att hon gjort sitt och då hon ser att jag är uppe går hon och lägger sig på kylen igen för att sova. Fruntimmer! skrattar Kalle.

I augusti hade han fått ihop tillräckligt med virke för att göra en tillbyggnad som ska bli sovrum. Den är på tio kvadratmeter, så Kalle har konstruerat sitt eget ”Attefallshus”, som inte behöver något bygglov. Han hoppas att bli klar till vintern.

Jag har gjutit en platta och rest stommen själv. Två fönster har jag fått och då tillbyggnaden blivit isolerad ska jag ta upp en dörr mellan den och huset. Sen får jag så stort att jag kan ställa till med lördagsdans, skrattar Kalle.

Som vanligt får Kalle hela tiden anrop på sin radio. Han har nu rest en ännu större kortvågsantenn som gör att han obehindrat kan tala med hela världen.

På morgonen har han pratat med svenska pensionärer ur Svenska kryssarklubben som köpt sig båtar och seglar i Indiska Oceanen och Karibiska havet.

Idag har jag också pratat med Sri Lanka, Sibirien och en missionär i Kongo, avslutar Kalle som inte har tid att prata mer med någon. Han vill som sagt bli klar före vintern.

Hans Lundin