Första officiella besöket i hemtrakten som prinsessa

Textstorlek:

​Prinsparets har varit på sitt första officiella besök i Dalarna sedan bröllopet i somras. Och höjdpunkten var när de kom till prinsessan Sofias hemtrakter i Älvdalen.

Prins Carl Philip får ursäkta men i Älvdalen var det nog prinsessan Sofia som hade huvudrollen.

Många hade klätt upp sig och kommit till cellulosaföretaget I-Cell för att träffa älvdalskullan prinsessan Sofia och hennes make prins Carl Philip. För prinsessan blev det ett känslosamt möte.

– Jag måste erkänna att jag var nervös att komma hem till Älvdalen, nu i min helt ny roll, och jag är glad att så många har kommit, sa prinsessan i ett tal hon höll.

Hon tackade för det varma mottagandet de fick, vilket gjorde allt mycket enklare, menade hon.

Prinsessan Sofia hade önskat att hon kunde hålla sitt tal på älvdalska men sa att hon växt upp i en generation då det inte ansågs cool att prata dialekt. Och därför hade hon fortfarande en stor hemläxa att göra.

Men Dalarna, och speciellt Älvdalen, hade en väldigt viktig del i hennes hjärta.

– Här har jag spenderat de år som till stor del format mig som person, sa prinsessan Sofia.

Vid I-Cell bjöd Siljans Chark på prinskorv och Karamellkungen bjöd på godis.

Älvdalens musikskola spelade och bygdens barn hade tillverkat egna flaggor och överlämnade blommor till prinsessan och prinsen.

Efter att prinsparet fått en guidad tur inne i I-Cells lokaler gick färden vidare till Älvdalens nya porfyrverk, som nu är ett museum. Älvdalsbesöket avslutades med lunch på Kvarnen i bruksområdet i Västäng.

Hela dalabesöket började på måndagen med besök i kommunerna Borlänge, Säter och Falun.

I Borlänge besökte prinsparet mottagningsenheten Sopranen och företaget Dalform.

I Säter åkte de till Visthusboden i Stora Skedvi där de också åt lunch. Därefter blev det besök vid Skedvi Bröd.

I Världsarvet Falun blev det besök i Falu koppargruva där prinsparet skrev sina namn på Kungaväggen i Allmänna Freden, samt i Falu Rödfärgs fabrik.

På kvällen blev det middag på residenset i Falun, med Dalarnas nya landshövding Ylva Thörn som värd.

På tisdagen åkte prinsparet till Älvdalen, där Dalabygden fanns på plats. Dalabesöket avslutades i Grövelsjön med fjällvandring till Idre sameby.

Prinsparet hade före dalabesöket fått en meny av möjliga besöksmål och hade sedan själva fått välja vad de vill besöka. Arrangörer för besöket var Länsstyrelsen Dalarna.

Drygt 30 journalister från Sverige och även andra länder följde prinsparet på deras officiella besök i Dalarna.

Ett prinsparbesök är en stor nyhetshändelse av flera skäl. Kungligheter är intressanta för allmänheten bland annat för att Sverige har ett statsskick där kungen är statschef.