De har 40 lokala matproducenter

Joakim och Mikael Jansson har nu 40 lokala matproducenter i butiken. Foto: Mats Lindström
Textstorlek:

​Kan en matbutik ha en filosofi? Ja, om du frågar Ica Hedemora.
– Den lokala maten är bra för miljön, djuren och skapar jobb här där vi bor, säger handlaren Joakim Jansson.

Man kan lugnt säga att det råder kris när det gäller vår mat. Tillsammans med Norge tillhör vi de länder som har en mycket låg egenproduktion, runt 50 procent. Skulle det bli stora störningar visar uträkningar att maten skulle vara slut mellan ett dygn och tolv dagar.

Men nu finns det dem som går mot strömmen, som visar att det går att både producera egen mat och leva på det. Ica Supermarket i Hedemora, som drivs av familjen Jansson, har nu 40 lokala leverantörer. I Dalarna lägger de sig allra högst upp med att samarbeta med den dalska landsbygden och andra närorter samt är medlem i Dalamat.se

Förra veckan bjöd Hedemorabutiken in till Bondens dag. Av alla annonser i tidningarna var det en som stack ut på ett speciellt och hoppfullt sätt. På ett uppslag, som kostar mycket pengar, läser man om ägg, crème fraîche, grönsaker, vispgrädde, kött, lamm och mjölk – allt producerat i Dalarna! På en bild går Joakim Jansson och pratar med några bönder.

I en pratbubbla säger han: Vi stöttar svenska bönder. Hoppas ni gör det också! Med start förra veckan samarbetar Ica med LRF. En krona per såld enlitersmjölk och ost av svensk råvara går direkt till svenska mjölkbönder. Ica och Icahandlarna bidrar med ytterligare 25 miljoner kronor, och man räknar med att få ihop uppåt 100 miljoner kronor till svensk landsbygd.

– Detta kommer inte att lösa den akuta krisen, utan handlar mer om att sätta fingret på den allvarliga situationen. När vi har en politikerkår som inte verkar bry sig eller tar den svenska landsbygdsproduktionen på allvar, hoppas vi sända ut tillräckligt starka signaler för ett uppvaknande att sporra fler att agera nu, säger Joakim.

Fakta Ica Hedemoras lokala producenter:

Griskött från Mikaelssons Lantbruk, Ansta

Nötkött från Sköns gård, Sora Skedvi

LissEllas Senap, Garpenberg

Ingemar Brandts, Västerby

Roslunds Potatis, Stora Skedvi

Pellasgården, Vikmanshyttan

Wålstedts, Dala Floda

Andreas Uppgård, Avesta

Rättviksbagarn, Rättvik

Fredholms bageri, Stjärnsund

Päras hembageri, Gagnef

Sörby Handelsträdgård, Gävle

Mora Bryggeri, Mora

Solsyran, Orsa

Skedvibröd, Stora Skedvi

Leksandsbröd, Leksand

Oppigårds Bryggeri, Hedemora

Pizza ToGo, Leksand

LCHF-Klubben, Hedemora

Dalkullaglass, Hedemora

Dalarnas Mat Rapsolja, Hedemora

Pyramidbageriet, Dala-Järna

Vilmas Knäckebröd, Hofors

Långbackens biodling, Fjärdhundra

Siljans Chark, Mora

Solvarbo Rökeri, Solvarbo

Mikaelssons Lantbruk, Ansta

Sköns gård, Sora Skedvi

Grådö Mejeri, Hedemora

Alsbo ägg, Krylbo

Catarinas Sprätthönseri, Stora Skedvi

Gustafskorv, Gustafs

Melkers, Falun

Karelius & Co, Lima

Gå Food, Säter

Sushi lovers, Borlänge

Dala ägg, Långshyttan

Helene & Henrik Siljan, Siljan

Gefleorten, Gävle

Hellströms korv, Vikarbyn