Blev sjuk – vill nu anställa

Birgit Werner blev sjuk på jobbet. Krafterna kom tillbaka och hon tänker nyanställa nästa år. Foto: Privat
Textstorlek:

​Företagaren Birgit Werner blev sjuk av jobbet. Men hennes lilla mejeri tog revansch. Till nästa sommar tänker hon nyanställa.

Ekvationen ser konstig ut. Å ena sidan har vi minskad ersättning och fallande mjölkpriser som stänger gårdar på löpande band.

Å andra sidan har intresset för lokal mat seglat upp rejält, vilket flera mejerier är bevis på.

I dagsläget finns 124 mejeriföretag i landet. 27 av dem har startats de senaste åren. Det visar nu siffror från Livsmedelsverket.

En som vet hur det är att gå den långa vägen genom blod, svett och tårar är Birgit Werner. Hon driver, sedan tio år tillbaka, Wernergårdens mejeri i Karbenning i Norberg, 20 kilometer från dalagränsen. Ett tag jobbade hon halvt ihjäl sig och fick blodförgiftning. Men hon kom tillbaka och idag är det vind i seglen igen.

– Den här sommaren är en av de bästa. Det har börjat komma en hel del folk från Dalarna, främst från Avesta, Smedjebacken, Ludvika och Bjursås. Jag har också varit på dalamarknader och hoppas få mer tid för det. Ibland har jag känt lite knorr att jag är över på andra sidan gränsen. Men för det mesta är det positivt. Jag annonserar i dalamedier, men mun mot mun metoden är den allra bästa. Många som kommer är intresserade att själva starta. säger Birgit.

Hon medger att det är mycket jobb men samtidigt en glädje att få göra något själv och jobba med händerna.

Hon tycker sig se en trend för det småskaliga. Folk har börjat uppskatta det och var mjölk och annan mat kommer ifrån.

– I början sökte jag upp en fjällbonde och hämtade mjölken själv. Nu köper jag från den stora jätten från närmsta bonde. Drömmen skulle vara egna mjölkkor och en mjölkare. Kor har vi men de lämnar ingen mjölk. Som läget är nu finns det hur mycket jobb som helst. Men vi får ta en sak i taget.

Det som small till på riktigt i sommar var kaféet. Det gick på högvarv och de två tjejerna och Birgit hade inte en lugn stund.

– Nästa år behöver jag ta in en till på minst halvtid. Sen får vi se hur detta utvecklar sig. På din fråga hur det ser ut om fem år hoppas och tror jag att det håller i sig. Det känns positivt, säger Birgit.