Banken som inte lurar dig

Ann-Marie Svensson är medlemschef på Jak med kontor i Säter. Foto: Mats Lindström
Textstorlek:

​Jak medlemsbank firar 50 år med sparfria lån, eget betalkort som nu funnits ett tag, och ett nytt folkbildningsmaterial,
– Vår idé håller, säger Ann-Marie Svensson, medlemschef med kontor i Säter.

Jak medlemsbank har nu funnits i 50 år. Det som 1965 startade som jord, arbete och kapital, riksförening för ekonomisk upplysning, har idag utvecklats till Sveriges största medlemsbank med cirka 39 000 medlemmar i Sverige.

I Dalarna finns 2 400 medlemmar, vilket är en hög andel sett till befolkningen.

Huvudkontoret ligger i Skövde sedan 20 år med lån- och kontoavdelning, it-utveckling och ekonomi- och redovisningssystem liknande andra affärsbanker.

Dock har man inga bankkontor, fast det finns medlemmar som är intresserade av det.

– Kontoret i Skövde är för närvarande det enda, men tidigare hade vi kontor i Orsa. Det finns medlemmar som är för lokala bankkontor. Men det är kostsamt och vi har inga planer att öppna några, säger Ann-Marie.

När nu Jak inte tar ut någon ränta eller delar ut några vinster, firas istället födelsedagen med några nyheter.

– När vi är en kooperativ rörelse som bygger på medlemmarnas ideella krafter inom hållbarhet, demokrati och ekonomisk frigörelse, är själva folkbildningstanken viktig för oss. Därför har vi tagit fram ett nytt folkbildningsmaterial som medlemmarna själva hjälper till att sprida. Sparfria lån är en annan nyhet.

– Den som vill låna till sitt boende erbjuds från och med nu ett lån där man kan avstå det bundna sparandet de första fem åren. Man betalar alltså bara amorteringen och lånekostnaden. Efter fem år börjar man spara som vanligt. Vidare inför vi ett eget betalkort där målet för nästa år är att man ska ha Jak som enda bank, säger Ann-Marie, som har jobbat i Jak i 22 år.

Hon och de andra medlemmarna är glada över firandet kring halvseklet, och extra glada att idén med Jak har hållit.

– Grunden för vår verksamhet är hur samhället ska utvecklas och förbättras för så många som möjligt. När vi är oberoende av ränta, och att tjäna pengar på pengar, kan vi låna ut till en lägre kostnad.

– Jaks tre ben, medlemsägd, ingen ränta eller vinstutdelning, pengarna blir kvar hos medlemmarna, gör att vi är oberoende av marknadsräntorna vilket känns bra. Att räntan nu är låg tycker vi också är bra.