Chans till jobb efter trädgårdsutbildningen

Textstorlek:

​I slutet av juni startade en ny trädgårdsutbildning i Dalarna. Behovet av markpersonal är stort.
– Branschen är orolig och hoppas på fler intresserade, säger utbildningsledare Hans Bill.

Ni kanske kommer ihåg att Rättviks gymnasium hade en trädgårdsutbildning. Då kanske ni också kommer ihåg att för cirka fyra år sedan beslutades att utbildningen skulle läggas ner. Svenska ungdomar verkade inte längre intresserade av att få jord på händerna. De flesta lärare undrade vad som hände. Behovet av trädgårdsfolk är stort.

Runt 2 500 personer per år behöver anställas för att sköta parker och annat. Det ska ställas mot en nästan obefintlig grundutbildning och cirka 30 högskoleutbildade per år. Men nu kanske ljuset anas i tunneln. Gymnasiets gamla men skötta och funktionsdugliga anläggningar har sedan några månader berikats med nytt liv. Arbetsförmedlingen står som beställare och Yrkesakademin samordnar utbildningen samt hyr lokalerna av kommunen.

Utbildningen är på två år med 40 veckors cykler och de fyra lärarna jobbar halvtid. Den första gruppen är nyanlända på tio personer från Somalia och Eritrea. Endast en elev från Sverige. Tanken är att längre fram i höst kommer ännu en grupp. Hans Bill har många års erfarenhet av trädgårdsarbete. Han är smått lyrisk över elevernas entusiasm att lära sig nya saker.

– De är så inne i sina arbetsuppgifter att vi får säga åt dem att ta rast. De flesta pratar ganska bra svenska men behöver lära sig mer om de vill vidare ut i det svenska arbetslivet. Språket är mycket viktigt. Vi hoppas på språkstöd en gång i veckan. Vad vi kan se är chansen till jobb efter utbildningen stor inom park, kyrka, bostad, privata aktörer och handelsträdgård. Kan vi sedan komplettera en utbildning med röj- och motorsåg blir de ännu attraktivare, säger Bill.

En bit bort från anläggningen finns några marker som utbildningen använder. Här hittar vi läraren Olle Sjövall. Han är egentligen pensionär, men när det nu inte finns så många lärare rycker han ut i växtlighetens tjänst. Ett land med morötter ska snyggas till. Till sin hjälp har eleverna en traktor.

– Det blir fint till slut, säger Olle och ler. Traktorn är speciellt gjord för uppdraget och eleverna får lära sig hur den fungerar. Förutom morötter odlar vi kål, broccoli, rödbetor, kolrötter, isbergssallad och spetskål. I visthusen har vi gurka, tomat, julstjärnor, tulpaner, hyacinter och sommarblommor. Jag är också optimist att utbildningen ska ge jobb, säger han.
Hur är det att jobba här?
– Bra. Jag trivs, säger Abdullahi Mugtar.
Kommer du jobba med trädgård?
– Kanske, man vet aldrig. Verkar kul. Är också intresserad att jobba som lastbilschaufför.