Plåster är universellt och fungerar lika bra i Uganda som i Säffle

Textstorlek:

I september för tre år sedan blev det liv på sociala medier när kulturhusets konstnärlige ledare i Stockholm, artisten Behrang Miri, fick för sig att tömma hyllorna på Tintinböckerna. Han menade att de spred rasism och homofobi, vilket ungdomar skulle ta skada av. Ett påstående taget i luften. Som tur var drogs beslutet tillbaka. Miri fick ta en timeout.

Sociala medier i all ära, men de har en förmåga att ställa till det när eftertankens kranka blekhet hinner ikapp. Och nu har det hänt igen. Denna gång har en bloggare lyckats klura in ett slags etniskt perspektiv på ett av de vanligaste medikament som finns hemma: plåster. Bloggaren, som driver en sajt om vardagsrasism, menade i P3 att vita plåster var rasistiska för människor med annan hudfärg än vit! Redan här borde frågan ha tagits som ett dåligt skämt och ändat med flaggan i topp, ungefär som Tintinböckerna gjorde. Men så var inte fallet. De flesta seriösa medier kastade sig över bytet, som en flock hyenor, och gav det ytterligare en spark där bak på dess vingliga färd genom medielandskapet. Någon analys fanns inte. Det fick nu Apoteket att börja darra. Man skulle titta på detta och försöka få fram fler färgade plåster så att ”alla” skulle kunna plåstra om sig utan att känna obehag. Mig veterligen finns det redan plåster i olika färger och nyanser. Plåsterresan letar sig nu över gränsen och kommer till Danmark.

Danska medier och andra häller på mer bränsle och lyckas locka in den danske utrikesministern Kristian Jensen på banan. Han menar att med sådana ”stora frågor” på agendan är han glad över att inte bo i Sverige. Det borde finnas viktigare saker att diskutera. Så rätt han har. Men det tycker inte hans svenska kollega, Margot Wallström, och en statsvetarprofessor, som kritiserar Jensens uttalande om att Sverige borde ägna sig åt viktigare frågor än färgen på de svenska plåstren. På facebook, twitter och i övriga kommentarsfält görs ytterligare kullerbyttor i verklighetens lekpark. Plåsters funktion är att stoppa blödning och infektioner. Produkten är universell och fungerar lika bra i Uganda som i Säffle.

Problemet, som i fallet med Tintinböckerna, är inte om det är rasistiskt eller inte. Problemet ligger i en internetkultur där poängen tycks vara att kunskap körs över av hastighet och ren dumhet. Slutsatsen av bloggarens utspel skulle kunna ses i ljuset av: att den färgade mamman eller pappan inte kan stoppa barnets blödande sår bara för att man har vita plåster hemma. Det ställer nog inte ens en bloggare upp på.