Ny medicin har fått Smé Berra att åter drömma igen

Textstorlek:

​Han är en av de första i Sverige som provat den nya cancermedicinen. Utan den hade Berndt ”Sme Berra” Larsson inte levt.
– Nu hoppas jag snart bli morfar, säger han och ler.

En av Dalarnas vackraste och hoppfulla vyer man kan tänka sig. Vägen till Vikmanshyttan via riks 70 bjuder på en fin öppning. Den odlade jorden sträcker sig en bra bit bort med åkrar och öppna landskap.

Jag kör inte ofta här men blir lika glatt överraskad varje gång. Skönt att slippa busk och sly. Jag är påväg till Sme Berra i den nedlagda järnvägsstationen. Tågen stannar inte längre i Vikmanshyttan som var bruksort redan på 1500-talet.

När jag svänger ner mot stationen tänker jag på vilken betydelse denna ort hade för svensk industri. Från den speciella degelståltillverkningen på 1800-talet, Vikmanshytte bruk AB som på 60-talet hade 1000 anställda till den stora smällen på 70-talet då minst 400 fick gå.

Folk hade sett bruket som en evig arbetsplats, hade inga dialektala ord för fusion, omstrukturering eller rationalisering. På ett ögonblick var en 400-årig historia borta. Det var som om en armé tågat genom samhället. Berra är 62 år och kommer från Hedemora. Att han valde smedyrket var en slump. På Dormsjöskolans behandlingshem utanför Garpenberg, där han jobbade, stod en smedja till ingen nytta.

– Jag blev intresserad och fick väl liv i den. Den stora inspirationen kom på en kurs för Erik Vargtand i Bisberg. Jag har nu smitt i elva år och har själv haft elever. Man kan säga att jag har det som hobby, men skulle önska att jag kunde smida fullt ut. Det här att skruva och greja kommer kanske av farsan. Han var i alla fall händig så nått har man väl lärt sig, säger han.

Berra hyr nu gamla stationen som verkstad och lägenhet. Tågen som dundrar förbi stör honom inte. Han trivs med vardagen fast värken gör sig påmind. Han är glad att han är i livet och vill gärna utveckla smidet att också gälla silver. Han har två döttrar, och Berra hoppas nu på en ”karriär” som morfar. Med cancern i kroppen är livet inte lika självklart längre.

Enligt Socialstyrelsen är tumörer den näst vanligaste dödsorsaken i Dalarna.

– Det började med en liten plutt på låret som jag pillade bort. När det visade sig vara cancer blev det värre. Trots flera operationer i Falun spred det sig till lymfkörtlarna. Men det stannade inte där. Även buken, levern och lungorna drabbades. Det som var negativt var väntan och att operationerna inte fungerade riktigt bra.

En läkare sa till mig att jag hade kunnat förblöda. Det positiva var att jag till slut fick komma till Uppsala och testa en helt ny medicin som triggade igång immunförsvaret. Jag skulle inte ha levt idag om jag inte hade fått behandlingen.